Hopp til innhold

Registreringsrot bremser bosetting av flyktninger

Nettsiden tilfluktshjem.no har skaffet nesten 2.200 private hjem over hele landet til flyktninger. Men mens kommunene venter på å få navnene på de som har både hjerterom og husrom, har informasjonen stoppet opp i Oslo.

Ankomstsenter Finnmark

Flere tusen flyktninger har ankommet Storskog ved grensen til Russland. De som får bli i Norge skal bosettes i kommunene, der tilfluktshjem.no har registrert 2.200 personer som ønsker å leie bolig til flyktninger.

Foto: Amund Trellevik/NRK

I løpet av tre døgn hadde 1.400 norske hjem meldt seg og sagt at de ønsker å leie ut til flyktninger. Etter åtte uker er det 2.100 hjem som ønsker å hjelpe.

Men nå blir ikke de norske hjemmene lenger videreformidlet til kommunene som har ansvaret for å bosette flyktningene. Det er leit, synes initiativtaker Jan Olav Ryfetten.

Jan Olav Ryfetten

Jan Olav Ryfetten er en av initiativtakerne til tilfluktshjem.no.

Foto: Privat

– Folk vil ikke bare leie ut. De vil også bidra med intergrering. Den samfunnsøkonomiske gevinsten vil være stor, sier Ryfetten.

Stopper opp i Oslo

Han var med på å lansere nettsiden tilfluktshjem.no i september hvor vanlige borgere kan registrere navn og adresse og tilby husrom for flyktninger.

De registrerte hjemmene blir gitt videre til kommunenes egen interesseorganisasjon KS, som etter avtale skal stå for formidlingen ut til den enkelte kommune.

Tilfluktshjem.no

På tilfluktshjem.no er det registrert nesten 2.200 hjem som ønsker å leie ut rom for flyktninger. Nettsiden ble lansert 9. september i år.

Foto: Faksimile

Og KS har formidlet den første runden av de registrerte hjemmene. Men nå stopper det opp. Spesialrådgiver i KS, Nina Gran, avviser at de har lovet å ta ansvar for prosjektet videre.

– Vi har egentlig ikke ressurser til dette. Vi har adressene og kan godt sende det ut, men vi kan ikke gjøre jobben med å sortere hvilke kommuner vi skal sende til, sier Gran.

Hun mener initiativet stopper opp på grunn av feil forventning av de som har kommet med tilbudet.

– De kan ikke lage et produkt og levere det over til oss og forlange at siden vi har et større apparat så skal vi klare det, sier hun.

To frivillige

Ryfetten synes det er trist at det nå sitter svært mange norske borgere som gjerne vil leie ut til flyktninger, men får ikke respons fra myndighetene.

– Det står jo i skarp kontrast til det som ble sagt om at nå må nordmenn åpne hjemmene sine for flyktninger, sier Ryfetten.

– Kan ikke dere sortere navnene selv?

– Vi er to frivillige, KS har 300 ansatte. Vi har gjennomført et dugnadsprosjekt der vi har løst et stort problem for myndighetene. Vi forventer at de holder avtalen, sier Ryfetten.

Tror det vil eskalere

Når ideen om å skaffe private hjem til flyktningene nå stopper opp i Oslo, ønsker Ryfetten å lansere en ny versjon av nettsiden der huseiere og flyktninger kan koble direkte og begynne å snakke sammen.

– Vi ser bare starten på bosettingsproblem av norske flyktninger. Dette kommer til å eskalere. Når 5.000 nå flytter ut av mottak, kommer det 5.000 nye.

AKTUELT NÅ