Hopp til innhold

Kjører på, og stikker av for millioner av kroner

Slik så bilen til Jens Eivind Helgeland ut etter at han sto parkert langs veien ved hytta si. Forsikringsbransjen må ut med nesten 600 millioner kroner i året for slike påkjørselskader.

Bilen til Jens Eivind Helgeland

Skader for 140.000 kroner var resultatet da et vogntog sneiet i sida på bilen til Jens Eivind Helgeland.

Foto: Privat

– Jeg kom ned og skulle hente bilen, og så at passasjersida så å si var knust. Døra var trykt inn, og forskjermen lå lenger nede i veien, forteller Jens Eivind Helgeland.

Jens Eivind Helgeland

Jens Eivind Helgeland.

Foto: Privat

Det var synet som møtte han en lørdag morgen da han kom ned til bilen sin etter en hyttetur. Han har hytte ved Seljestad i Odda, og må parkere langs Europavei 134 når han er på hytta. Men denne turen ble litt utenom det vanlige.

– Som å stjele

Det kostet 140.000 kroner å utbedre skadene på bilen til Helgeland, og han måtte selv ut med en egenandel på 4000 kroner. Bremsespor på stedet kan vitne om at en større bil er synderen, men det ble ikke lagt igjen lapp med navn og kontaktinfo til sjåfør. Helgeland har liten sans for sjåfører som stikker av etter å ha skadet andre biler.

– Det er jo egentlig på lik linje som å stjele. Det er jo noen som må betale for det, sier Helgeland.

Og det bekrefter forsikringsbransjen. 600 millioner kroner betaler en samlet bransje ut hvert år som følge av rygge- og parkeringsskader. Bare i Rogaland er det hvert år 5500 bileiere som opplever å få bilen sin skrapet opp eller bulket mens de står parkert. På landsbasis er dette tallet så høyt som 58.500.

Uheldig bilist med skrapt opp bilside

Slik kan bilen din fort se ut hvis noen kommer borti på en parkeringsplassen. Forsikringsbransjen betaler ut mange millioner hvert år for slike skader.

Foto: Gjensidige

15 hver dag – bare i Stavanger

Bilen til Jens Eivind Helgeland etter påkjørsel

Bilen til Jens Eivind Helgeland etter påkjørselen langs E134.

Foto: Privat

Heldigvis er ikke alle like uheldige som Helgeland, men over halvparten av alle bileiere har opplevd at bilen deres er blitt påkjørt uten av synderen har gitt seg til kjenne, viser undersøkser fra Gjensidige.

– Det er rett og slett svært dårlig gjort av den som har utført denne skaden, det sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige om skaden på bilen til Helgeland.

De fleste slike påkjørsler skjer på parkeringsplasser ved kjøpesentre eller i bysentrum, og da blir bulkene mindre. Når synderen i mange tilfeller stikker av, er det den uheldige bileieren og forsikringsselskapet, som sitter igjen med regninga.

– Vi betaler ut store beløp, men i disse sakene hvor skadene ofte ikke er veldig store så er det kunden som må betale selv. Og det er jo fryktelig irriterende, sier Voll.

Bare i Stavanger ble det meldt om 15 parkeringsskader daglig i 2015, og tillegg er det mange skader som ikke dukker opp i statistikken fordi de ikke meldes til forsikringsselskapene.