Hopp til innhold

Kaller inn Blidensol sykehjem på teppet

Stavanger kommune kan ikke stoppe sykehjemmet Blidensol, som har forbudt ansatte å bruke hijab på jobb. Det kom fram på møtet i levekårsstyret (KL) tirsdag.

Blidensol sykehjem

Stavanger kommune kan ikke stoppe sykehjemmets hijab-forbud, men tar avstand fra vedtaket.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Stavanger kommune tar klart avstand fra hijab-forbudet ved Blidensol sykehjem, og kaller styret ved sykehjemmet inn på teppet.

Blidensol sykehjem er et privat ideelt sykehjem, som har en driftsavtale med Stavanger kommune.

På tirsdagens møte ville SV og Ap vite hvordan administrasjonen vil følge opp vedtaket, og om kommunen kan pålegge regler for sykehjemmet, slik de kan for sine egne ansatte.

Det slo kommunaldirektør, Per Haarr, fast at de ikke kan gjøre.

Sahfana Ali

Sahfana M. Ali (Ap) fremmet tirsdag spørsmål om hijab-forbudet ved Blidensol sykehjem.

Foto: Rebecca Bjerga / NRK

Ikke konkludert

Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) har ikke konkludert med at hijabforbudet er lovstridig.

Dersom de skal ta stilling til saken må den behandles som en klagesak.

LDO oppfordrer Stavanger kommune til å ta kontakt igjen, dersom vedtaket ikke oppheves av styret ved sykehjemmet.

– Vi må avvente å se hva som skjer nå. Vi håper møtet fører til at de trekker vedtaket. Hvis ikke må vi ta det derfra, sier Sahfana M. Ali (Ap), som fremmet partiets spørsmål på tirsdagens møte.

Torsdag i forrige uke uttalte hun sin bekymring for de ansatte ved sykehjemmet. Ali er fornøyd med svaret hun fikk på tirsdag.

– Det er positivt at de nå tar tak i denne saken og skal ha et møte med styret. Vi ser på dette som en veldig alvorlig sak, sier hun.

Går i dialog

Lederen i KL, Kåre Reiten (H), har tro på at dialog vil føre frem og håper de slipper å dra juss inn i saken.

– Vi ønsker en dialog med styret og det har jeg tro på. Derfor ønsker jeg ikke å være totalt kategorisk. Vi tror det vil være konstruktivt at de hører på oss, sier han.

Reiten tror sykehjemmet fort kan komme til å tape saken, dersom den blir tatt videre.

Kåre Reiten

Leder i KL, Kåre Reiten, håper styret vil lytte til kommunens anbefaling om å opphevet vedtaket om hijab-forbud for de ansatte ved sykehjemmet.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Hijab skal være tillatt å bruke

Reiten forklarer at formålet med møtet vil være å klargjøre hva Stavanger kommune mener, samtidig som de vil oppfordre sterkt til å følge politikken som kommunen står for.

– Kommunen har en klar holdning. Hijab skal være tillatt å bruke. Vi forstår at det kan være forskjellige meninger om dette, men det er Stavanger kommune sin policy. Den ønsker vi gjerne at også Blidensol skal følge, sier Reiten.

Får dette konsekvenser for kommunens forhold til andre private institusjoner som dere samarbeider med?

– Nei. Vi i kommunen har både kommunale og ideelle private sykehjem. Dette er flotte sykehjem, som gjør en strålende jobb. På tross av hijab-debatten så er Blidensol et av våre beste sykehjem med best kompetanse på demens, sier han.