Hopp til innhold

Ingenting tydet på at noe var alvorlig galt

Tilfeldigheter gjorde at Kjell Vignes (57) melde seg på forskningsprosjektet NEEDED under Nordsjørittet. Det kan ha reddet livet hans.

Da Kjell Vignes var med i forskningsprosjektet Needed under Nordsjørittet fant legene en trang blodåre som ledet til hjertet. Oppdagelsen kan ha reddet livet hans. Nå er allerede blodåren blokket ut, og han er klar for sitt ellevte Nordsjøritt.

VIDEO: Kjell Vignes er aktiv og sykler til jobben hver dag. Da han var med i forskningsprosjektet Needed under Nordsjørittet gjorde legene en livreddende oppdagelse. Foto: Odd Rune Kyllingstad/NRK.

– Jeg har alltid følt meg frisk som en fisk, og ikke hatt noen symptomer på noe som helst, sier Kjell Vignes.

57-åringen syklet til jobben og deltok i det ni mil lange Nordsjørittet i juni. Der fikk han tilbud om helsetest gjennom forskningsprosjektet NEEDED.

Jeg tenkte at det var en vinn-vinn-situasjon. Finner de ingen ting er det godt å ha sjekket det ut, og finner de noe som må gjøres kan de være i forkant av noe eventuelt alvorlig, sier Vignes.

Overlege Stein Ørn

NEEDED: Overlege Stein Ørn satte i gang forskningsprosjektet for å kartlegge effekten og belastningen når mosjonister driver konkurranse på et høyt intensitetsnivå.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Fare for hjerteinfarkt

1000 av syklistene som deltok i sykkelrittet, deltok i forskningsprosjektet. Forskerne tok blodprøve av syklistene dagen før sykkelrittet, tre timer etter de kom i mål, og dagen etter nimilsturen.

Flere fikk også en utvidet medisinsk sjekk. En av forskningens hovedpunkt var en blodprøve som kunne avdekke trange blodårer til hjertet.

Det var nettopp denne undersøkelsen som ble avgjørende for Vignes. Den ene blodåren til hjertet var nemlig for trang.

– Problemet med en trang blodåre er at den kan gå helt tett, og da får man hjerteinfarkt. Det er det vi vil forhindre at skjer, sier Stein Ørn, overlege ved Stavanger universitetssjukehus og mannen bak Needed-prosjektet.

Kjell Vignes

Kjell Vignes syklet for Rogaland politiidrettslag under Nordsjørittet.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– Mange har trange blodårer

Tilfellet er ikke enestående.

– Jeg hadde en kollega på min alder som var frisk og sprek, som i fjor fikk hjerteinfarkt under Nordsjørittet. Han ble hentet med ambulanse, og måtte blokke ut en blodåre i hjertet, sier Vignes.

Lars Os kom inn lengre enn til Varhaug under Nordsjørittet 2013. Han husker ikke hva som skjedde, men da kan kom til seg selv ble han tatt med til sykehus av ambulansen. Hjertet hadde sagt stopp.

– Det at kolesterol legger seg i blodåren og gjør at den blir trang er noe som rammer en stor del av befolkningen. Forebygging og behandling av det er helt sentralt, og et kjernespørsmål i NEEDED-studien, sier Stein Ørn.

I kø for å teste hjertet

SANDNES: Tusen syklister var med på forskningsprosjektet Needed under Nordsjørittet. Det kan ha reddet livet til flere av dem.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Fikset på 1-2-3

Den trange blodåren som ble oppdaget hos Kjell Vignes er allerede blokket ut, og han er tilbake på sykkelen.

– Dette ble gjort på 1-2-3, og jeg var fiks ferdig på kort tid. Jeg føler at jeg har vært heldig som har fått være med på Needed-prosjektet, og vil berømme helsepersonellet bak det, sier Vignes.

Han og de andre deltakerne i prosjektet skal også følges opp i mange år framover, for å se om den intensive aktiviteten i Nordsjørittet preger helsa deres.

NEEDED-prosjektet

NEEDED står for «The North Sea Race Endurance Exercise Study». Hovedformålet er å finne ut hva intensiv fysisk aktivitet betyr for mosjonister. Å redde liv er frynsegoden.

– Forskningen har som sitt primære formål å tilføre ny kunnskap. Hvis man finner noe underveis i et forskningsprosjekt som gjør at man kan redusere risiko for noen, blir de selvsagt behandlet, sier Stein Ørn.

Diplomen til Kjell Vignes

Kjell Vignes fullførte på like under fire timer.

Foto: Nordsjørittet

Det er flere enn Vignes som har fått avdekket potensielt farlige helseproblemer gjennom NEEDED-studien, men hvor mange det gjelder, og hva som blir konklusjonen i studien er klart først til våren.

– Vi har begynt å analysere resultatene og det ser veldig lovende ut. Jeg tror at vi kan finne en del hjertesykdommer hos personer med forsnevringer på blodårene som kanskje ikke visste om det på forhånd, sier Ørn.

Klar for neste års Nordsjøritt

Kjell Vignes, med startnummer 3338, syklet inn til tiden 03:58:53 for Rogaland politiidrettslag i sitt tiende Nordsjøritt i år.

Etterspillet var avgjørende for at kan stille til start i sitt ellevte neste sommer.

– Ja, jeg sykler neste år også, og har ikke blitt skremt av noe. Nå har de jo fikset det som lå latent der, sier Vignes.

– Hvem vet, kanskje jeg klarer å forbedre tiden min, nå når blodåren til hjertet er åpen. Men jeg må skape for store forventninger, smiler han.

Tester hjertet

HJERTETEST: Mosjonist Lars Arild Kirkeby er en av 1000 syklister som lot seg teste i forbindelse med forskningsprosjektet NEEDED.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK