Her får de ansatte fortsatt røyke

På Sølvberget i Stavanger vil de ikke følge røykeforbudet som skal innføres i kommunen til høsten. Styreleder Hilde Karlsen (uvh) håper flere sier nei.

Sølvberget Stavanger

UNNTAK: Sølvberget, Stavanger kulturhus er organisert som et kommunalt foretak. Likevel slipper de unna røykeforbudet i kommunen.

Foto: Mari Friestad / NRK

Marit Egaas

IMOT: Marit Egaas la fram forslaget om å si nei til å være med på røykeforbudet i Stavanger kommune.

Foto: Jørgen Lie Furuholt

– Arbeidsmiljøutvalget på Sølvberget mener at røykeloven er streng nok fra før, sier bibliotek- og kulturhussjef Marit Egaas.

Tross stor motstand, vedtok Stavanger-politikerne tidligere i vår at det skal bli forbudt å røyke i arbeidstida for alle kommunalt ansatte fra og med i høst.

Dette forbudet omfatter derimot ikke automatisk de som er ansatt i såkalte kommunale foretak. Her er det opp til hvert enkelt styre om de ønsker å innføre forbudet, noe de blir oppfordret til i vedtaket fra politikerne.

Oppfordrer flere til å gå imot

Denne oppfordringen vil ikke Sølvberget, Stavanger kulturhus følge.

– Vi valgte å lytte til de ansatte sine representanter, som var imot et forbud, sier styreleder for Sølvberget KF, Hilde Karlsen.

Hilde Karlsen

IMOT: Hilde Karlsen syns ikke noe om et røykeforbud i Stavanger kommune.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Hun er også uavhengig representant i formannskapet, og stemte imot forslaget om et røykeforbud.

– Jeg syns det blir feil at politikerne skal bestemme om noen skal få røyke eller ikke, sier Karlsen, som samtidig oppfordrer andre kommunale foretak til å gå imot.

– Ett eksempel er de som jobber i Stavanger natur- og idrettsservice. Når de er ute og luker eller klipper plener bør de fortsatt få lov til å ta seg en røyk når de har pause, sier hun.

Røykeforbud

HINDRINGER: Selv om de ansatte ved Sølvberget, Stavanger kulturhus får lov til å røyke i arbeidstida, er det mange steder det er forbudt.

Foto: Mari Friestad / NRK

Tror forbudet kommer etter hvert

Dette synet deler ikke Høyres Kåre Reiten, som er fastlege og forkjemper for strengere røykebestemmelser.

Kåre Reiten

FOR: Kåre Reiten mener det gagner hele samfunnet å gjøre det vanskeligere for røykerne.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– De er i sin fulle rett til å si nei, men jeg syns det er dumt. Vi ønsker jo å ha en mest mulig røykfri arbeidsplass, sier Reiten.

Han tror likevel at det bare er et spørsmål om tid før forbudet gjelder for alle.

– Røyking er sakte, men sikkert på vei ut av vårt samfunn. Jeg tror også at det vil hjelpe en del til å slutte når de ikke kan røyke på jobb, sier Høyre-politikeren.

Kommunen skal selv evaluere hvordan røykeforbudet har fungert etter et år. Når denne er klar vil også Sølvberget KF vurdere saken på nytt.

– Vi vil avvente denne evalueringen for å se hvordan forbudet har fungert i praksis, sier bibliotek- og kulturhussjef Marit Egaas.