Han gir ikke-røykere en ekstra ferieuke

Arbeidsgiveren mener røykerne stjeler tre uker av arbeidstiden i løpet av ett år.

Morten Eide

Daglig leder Morten Eide hos bedriften Energi System AS innførte for tre år siden en ekstra ferieuke til de ansatte som ikke røyker.

Foto: Morten Nesvik / NRK

  • Artikkelen er publisert i 2014.

– De kan godt få lov til å røyke, men helst ikke i arbeidstiden. For i arbeidstiden synes jeg det er en tidstyv.

Det sier daglig leder Morten Eide hos bedriften Energi System AS på Ålgård i Rogaland. Ifølge Gjesdalbuen innførte bedriften for tre år siden en ekstra ferieuke til de ansatte som ikke røyker.

– Vi begynt med dette i 2011. Jeg fant ut at folk måtte få røyke i arbeidstida, ikke på kontoret, men ute på en terrasse. Men det går tid til å organisere dette, det går tid til å bry seg. Jeg sier ja til at folk vil røyke, men ikke røyk for mye, og ikke gå ut så mange at det blir en sosial happening. Da tenker jeg, er det dette jeg skal bruke tiden min på, spør Eide.

– Måtte passe på

Så du gikk rundt og passet på?

– Av og til måtte jeg passe på, for de ble stående etter matpausen. Ikke-røykerne reagerte og syntes at røykerne hadde det litt for greit. Da fant jeg ut at det ikke er dette jeg vil holde på med. Så jeg begynte å summere opp, og fant ut at det går fort en halvtime til dagen. Det er 110 timer i året, eller tre uker, sier Eide.

Han mener at den ekstra ferieuken til de røykfrie er et positivt bidrag til den gruppen ansatte.

– Vi skal ikke straffe de som røyker, men premiere de som ikke røyker. En som ikke røyker har rett til en uke ekstra fri med lønn, den som røyker har valgt at dette vil ikke jeg ha, mener bedriftslederen.

Anbefaler andre å følge eksempelet

Han sier at den ekstra ferieuken ikke er noen stor kostnad for bedriften, og at det som teller for en arbeidsgiver er positive medarbeidere. Han anbefaler andre bedrifter å følge eksempelet til Energi System AS.

– Ja, hvis de vil og har anledning. Vi opplevde dette som positivt. Jeg opplevde ikke dette som dyrt. Det er ett av de tiltakene som gjør at det er greit å jobbe her, at folk blir her. Vi har et godt miljø og gjør hverandre gode, sier Eide.

Bedriftslederen forteller at han selv var røyker.

– Jeg må innrømme at jeg har røykt før, jeg var storrøyker. Jeg røykte fram til 1999, da ble jeg hypnotisert og slapp unna, sier han.

Flere nyheter fra Rogaland