Hopp til innhold

Hissig debatt om sykehuslokalisering

Det handler om næringsutvikling og arbeidsplasser mot tilgjengelighet og bymiljø. Se den intense diskusjonen der den ene av aktørene ber den andre om å «være litt stille».

Heftig debatt om sykehuslokalisering

Alexandria Algaard, president i Norske arkitekters landsforbund og tidligere leder i Stavanger arkitektforening møtte direktøren i Stavanger Næringsforening, Harald Minge til debatt om det fremtidige sykehuset i NRKs studio på Ullandhaug mandag morgen.

– I denne regionen har vi bygget oss utover og utover og skapt et enormt transportbehov. Det ser vi på Forus, som har vært kvalt av bilkøer i lange tider. Nå er det på tide at vi tenker annerledes og beholder de store og arbeidsintensive arbeidsplassene i bynære områder der det allerede ligger utbygget infrastruktur for kollektivtransport.

Les også: Disse tre vil ha nytt sykehus på Ullandhaug

Les også: Dragkamp om hvor det nye sykehuset skal ligge

Det mener president i Norske arkitekters landsforbund, Alexandria Algaard, som også er tidligere leder i Stavanger arkitektforening. Hun vil plassere det nye sykehuset på Våland, og møtte direktøren i Stavanger Næringsforening, Harald Minge, til debatt om det fremtidige sykehuset i NRKs studio på Ullandhaug mandag morgen.

Stavanger universitetssykehus, Våland-alternativet

Dette er slik arkitektene ser for seg Stavanger universitetssykehus om det plasseres på Våland

Da Algaard forsøkte å avbryte Minge i et resonnement om næringsutvikling, fikk hun beskjed fra næringsforeningsdirektøren om å være stille.

Det gjorde hun akkurat der og da, men fikk ellers sagt en hel masse.

Handler om arbeidsplasser

Bystyret i Stavanger skal mandag kveld stemme over hvor de mener at det nye sykehuset skal bygges. I fylkeskommunen går det mot at politikerne anbefaler Ullandhaug, etter at dette alternativet fikk klart flertall i fylkesutvalget i forrige uke.

I løpet av høsten avgjør Helse Stavanger og Helse Vest lokaliseringen av sykehuset til åtte milliarder, før helseministeren sier sitt.

Harald Minge som er leder i Stavanger næringsforening er ikke i tvil om at Ullandhaug er det rette sykehusvalget.

Les også: Stavanger-politikerne: Våland eller Ullandhaug, ikke Sandnes

Les også: Fylket går for Ullandhaug-alternativet

– Vi må se på dette som et langsiktig viktig prosjekt for denne regionen. Næringsforeningen er på linje med universitetet, med forskningsmiljøet på Ullandhaug for å se på nye forretningsmuligheter og verdiskaping ved et nytt sykehus. For nå fremover handler det altså om arbeidsplasser, sier Minge.

Han viser til at både sykehuset sitt brukerutvalg og kommunene Sola, Time Gjesdal og Klepp går inn for Ullandhaug.

Fremtidens stavanger universitetssykehus, Ullandhaug-alternativet

Dette er slik arkitektene ser for seg Stavanger universitetssykehus om det plasseres på Ullandhaug.

– Vil ikke jobbe ute på et jorde

Minge liker ikke at Algård bruker Forus som eksempel på alt som er vondt i regionen.

– Vi må faktisk minne om at vi ikke kan leve av å klippe håret til hverandre her. Her må vi jobbe med næringsutvikling. Vi skal ha noe å leve av fremover. De som mener alvor med at vi skal skape 10 000 nye arbeidsplasser i denne regionen, de må komme på banen nå, sier Minge.

Algaard hevder at de nye gründermiljøene i Stavanger ikke etablerer seg på Ullandhaug, men i Stavanger sentrum.

– De plasserer seg alle i byen, fordi det er mest interessant å være i byen, der det er ting som skjer i gatene. Folk er ikke interessert i å jobbe ute på et jorde lenger, sier Algård.