Regionale sjakkspillere i ekstase etter VM-seier

– Det er helt uvirkelig, sier leder i Stavanger sjakklubb, Tor Ketil Larsen.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen smilte bredt på dagens pressekonferanse, etter det ble klart at han nå er verdensmester i sjakk.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Dette er utrolig stort. Det er mange millioner mennesker som spiller sjakk. At Magnus Carlsen fra Norge drar dette i havn, er nesten uvirkelig, sier leder i Stavanger sjakklubb, Tor Ketil Larsen.

Magnus Carlsen trakk det lengste strået i årets VM-match mot inderen Viswanathan Anand. I dag spilte Carlsen remis mot Anand, og var førstemann til den magiske grensen på 6,5 poeng.

Tviler på at «bøtta» kommer hjem

Petter Fossan

Leder for Stavanger sjakklubb ungdom, Petter Fossan, er henrykt over å ha en verdensmester på medlemslista i sjakklubben.

Foto: privat

Magnus Carlsen er medlem i Stavanger sjakklubb. På spørsmål om han håper å kunne sette VM-pokalen på hedersplassen i klubbhuset i Stavanger, svarer han følgende:

– Da trenger vi først et klubbhus, sier Larsen og ler.

Lederen for sjakklubben i Rogaland roser hvordan Carlsen har framstått som spiller i VM, men også generelt.

– Han er en viktig, men ikke menst en god ambassadør for sjakken i Norge. Så dette var veldig, veldig moro, sier Larsen.

– Sjakkinteressen har tatt av

Det store medietrykket på brettspillet har også vist igjen på sjakklubbens nettsider. Fra å ha 30 treff til dagen, viser statistikken nå mellom 250-300 treff hver eneste dag.

– Dette har tatt helt av, og det er vi svært glade for. Det er bra at flere folk får et innsyn i sjakken, for det er jo først og fremst et veldig morsomt spill, sier Larsen.

Laster Twitter-innhold

At interessen har tatt av kjenner også Petter Fossan seg igjen i. Han er leder for Stavanger sjakklubb ungdom, og tar av seg hatten for den nye verdensmesteren.

– Dette er stort, og det er selvsagt moro at det er en verdensmester i sjakk som er medlem i vår klubb, sier Fossan.

Han har lagt merke til at sjakken har preget hverdagen til de fleste nordmenn de siste ukene.

– Jeg jobber i SR-bank i Stavanger. Her har det gått litt i rykk og napp. Alle følger med som om det var OL-stafetten på Lillehammer, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Magnus Carlsen

Her hilser Magnus Carlsen på sin motstander, Viswanathan Anand, før dagens parti. Det endte til slutt med remis, og Carlsen kapret det halve poenget han trengte for å bli verdensmester i sjakk.

Foto: BABU / Reuters

Håper interessen fortsetter

Leder i Rogaland skolesjakkutvalg, Jan Magne Øverås, sa til NRK.no for en knapp uke siden at vi var vitne til en Dæhlie-effekt.

I dag ble det også bekreftet at sjakkstjernene nok en gang vil besøke Rogaland under turneringen Norway Chess i juni neste år.

Både Fossan og Larsen håper at Dæhlie-effekten kommer til å fortsette.

– Vi kommer nok til å benytte oss av denne interessen til å verve flere medlemmer, sier Fossan.

Det er også Larsen enig i.

– Sjakk er et spill som fenger alle, uansett alder. Denne VM-seieren er en stor boost for oss.