Hepworth-skulpturen skal stilles ut i London

Den britiske avisen Telegraph er et steg nærmere å avsløre hvem som kjøpte den omdiskuterte Barbara Hepworth-skulpturen «Figure of landscape»

Hepworth-skulpturen i London

Skulpturen «Figure for Landscape» stod på sokkelen utenfor Kunsthall Stavanger fra 1968 til den ble fjernet i april i år. I slutten av juni ble den solgt i London.

Foto: Espen Aas / NRK

Ifølge avisa er kjøpt av en internasjonal utvikler som planlegger å vise den offentlig i London utenfor et av byggene han eier.

Til tross for høylytte protester gikk Norges eneste skulptur av britiske Barbara Hepworth under hammeren i London i slutten av juni.

– Bra den ikke blir gjemt vekk

På det tidspunktet visste ingen hvem som hadde kjøpt skulpturen, eller hva den skulle brukes til. Det er fortsatt usikkert hvem den nye eieren er, men det blir trolig avslørt når skulpturen stilles ut.

Hanne Mugaas Joakimsen, daglig leder og kurator ved Kunsthall Stavanger er veldig glad for nyheten. Det verste som kunne skjedd for kunsthallen var at noen valgte å kjøpe den, uten å stille den ut.

– Det er veldig gode nyheter for oss, som ikke vil at skulpturen skal bli gjemt vekk et sted, men at den faktisk er en samler som vil sette den ut i det offentlige rom, sier kuratoren.

– Hva betyr det for Stavanger at den ikke blir gjemt vekk?

– Det betyr at folk fra Stavanger kan dra til London for å se på skulpturen hvis de vil, sier Mugaas Joakimsen.

43 millioner kroner

Statuen gikk for en overraskende høy sum da den ble solgt i juni. Men hvem som betalte 43 millioner kroner for statuen vet få, men det er heller ikke så viktig sier Mugaas Joakimsen.

– Vi vet ikke på dette tidspunktet hvem som har kjøpt den, men det er ikke så viktig hvem som har kjøpt den, bare at den ikke blir gjemt bort.

Det var stor oppstandelse da Kunstallen ville selge statuen, og avgjørelsen om salget ble tatt til Tingretten. De avviste saken, men saken er anket til Gulating lagmannsrett.

Det er usikkert hvilken betydning en eventuell rettsbehandling vil få, siden statuen allerede er solgt. For Mugaas Joakimsen er det uansett muligheten for publikum til å se den som er det viktigste.

– Det som er viktig for oss er at den er i det offentlige rom, avslutter hun.