Hopp til innhold

– Det er galskap å selge arvesølvet

Stavanger kunstforening møter kraftig motstand fordi de ønsker å selge det mange mener er den mest verdifulle skulpturen i byen.

Opprør mot skulptursalg

VIDEO: Kunsteksperter karakteriserer kunstverket som et ikon og en juvel, men Stavanger kunstforening vil likevel selge den. Foto: Erik Waage/NRK.

– Den er et ikon. Det er en stor skulptur, og den må ikke selges.

Kjell Pahr-Iversen

Kunstneren Kjell Pahr-Iversen raser mot det planlagte salget av det han mener er Stavangers flotteste skulptur.

Foto: Erik Waage / NRK

Det slår kunstneren Kjell Pahr-Iversen kategorisk fast. Han, og mange kunstelskere og eksperter i Stavanger er i opprør. Raseriet retter seg mot Stavanger Kunstforening som vil selge byens mest verdifulle skulptur for å få penger til driften av sin kunsthall på Madlaveien.

Vi håper fremdeles på at skulpturen kan bli værende i Stavanger, men vi trenger de pengene nå for å kunne drive forsvarlig videre, sier styremedlem Undi Agnethe Torstensen i Stavanger kunstforening til NRK.

Undi Agnethe Torstensen

Styremedlem Undi Agnethe Torstensen i Stavanger kunstforening sier foreningen trenger pengene fra salget av 'Figure for landscape' for å kunne drive forsvarlig.

Foto: Erik Waage / NRK

– Jeg synes det er galskap. Det er galskap å selge arvesølvet. Dette er Stavangers flotteste skulptur, mener Pahr-Iversen.

– En av de store kanonene

Det er den britiske kunstneren Barbara Hepworth som har laget «Figure for landscape» som ble avduket i Stavanger i 1968. Dette er fortsatt Norges eneste offentlige skulptur av Hepworth. Nå kan den havne i utlandet, til kunsteksperters store fortvilelse.

Skulptur, Figure of landscape

Slik så det ut da Figure for landscape ble avduket i 1968.

– Fra en kunsthistorisk synsvinkel er Barbara Hepworth en av de store kanonene. Det finnes ikke mange skulpturer av denne typen og av denne kvaliteten her i byen. Det finnes ikke mye Barbara Hepworth i Norge heller. Jeg synes det er synd. sier Vibece Salthe, som er fungerende direktør for Stavanger kunstmuseum.

– Man må finne på noe annet

Kunstforeningen la i fjor om til å bli moderne kunsthall i gammelt hus. Det omstridte skulptursalget kan bety over 20 millioner kroner i kassa, til nye utstillinger og vedlikehold.

– Det er jo fordi vi brenner for kunsthallen, at vi ser oss nødt til å gjøre dette. Vi tror jo at byens befolkning i enda større grad skal få glede av kunsthallen, og livet i kunsthallen, enn de ville få for denne skulpturen ene og alene, sier Torstensen.

Vibece Salte

Vibece Salthe, som er fungerende direktør for Stavanger kunstmuseum, synes det er synd om skulpturen forsvinner fra Stavanger.

Foto: Erik Waage / NRK

Kunstforeningen har startet samtaler med auksjonshuset Christie's i London.

Byens politikere vil ikke kjøpe skulpturen, men noen har fortsatt tro på at den reddes i siste liten.

– Dette påskuddet om å selge den ut fra disse økonomiske betraktningene virker pinlige i en så rik som Stavanger, med så mye pågangsmot og oppfinnsomhet. Det bør ikke kunne skje, man må finne på noe annet, mener Pahr-Iversen.