Hopp til innhold

Heftig kommunedebatt på Jæren

Det er et enormt engasjement om kommunesammenslåing på Jæren. I kveld er det stiftelsesmøte for «Folkerørsle mot storkommune på Jæren» – og i morgen inviterer aksjonsgruppen «Ja til Jæren kommune» til folkemøte.

Ordførerne på Jæren: Jonas Skrettingland, Reinert Kverneland, Ane Mari Braut Nese

Ordførerne på Jæren: Jonas Skrettingland, Reinert Kverneland og Ane Mari Braut Nese.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Meningene er sterke i Hå, Time og Klepp. To måneder før folkeavstemningen er engasjementet på topp.

– For det første så er det viktig for folk. Det er både identitet, følelser og fakta i spill. I tillegg er det en sak som angår alle og er rimelig enkel å forholde seg til, sier Geir Pollestad.

Geir Pollestad

Geir Pollestad mener vi har tre velfungerende kommuner sånn som det er nå.

Foto: Anders Fehn / NRK

Stortingsrepresentanten fra Senterpartiet er initiativtaker til «Folkerørsla mot storkommune på Jæren» som har stiftelsesmøte i kveld. Han kan ikke huske å ha vært med på lignende lokale saker som vekker så stort engasjement.

Må få opp entusiasmen

Pollestad er redd for at det vil bli mindre lokaldemokrati og mer byråkrati med en storkommune. Foreløpig har han støtte fra folket. Det blåser en nei-vind over Jæren. Men ja-folket med tre ordførere i spissen mobiliserer også kraftig. Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese fra Høyre har tvilt seg fram til et ja, og hun har tro på at det er mulig å vinne valget.

Ane Mari Braut Nese

Ane Mari Braut Nese forteller at den nye kommunen vil ha en ny teknologi og gode løsninger for innbyggerne.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

– Det som skal snu denne nei-vinden er at vi får ut informasjon. Vi må få opp entusiasmen rundt det å bygge en ny kommune fra bunnen av som er ment å være for framtiden, sier Nese.

Hun legger til at det som gjør det vanskelig å selge framtidsutsikter, er at de ikke kan peke på akkurat hvordan det vil bli.

– Vi må rett og slett sitte å vente på hva de nye politikerne i den nye kommunen kommer til å gjøre, avslutter Nese.