Hopp til innhold

Her feirer ordføreren at Haugesund er ute av Robek

Etter ti år kan Haugesund kommune endelig feire at de får lov til å bestemme over egen økonomi. Men det betyr ikke at sparetiltakene er over.

Arne-Christian Mohn

Ordfører Arne-Christian Mohn (Ap) og resten av bystyret kunne onsdag endelig feire med kake at Haugesund nå kan bestemme over sin egen økonomi.

Foto: Syed Ali Shahbaz / NRK

Onsdag kveld godkjente bystyret i Haugesund årsregnskap og årsmelding, der det går fram at resten av det akkumulerte underskuddet betales ned. Denne sendes til fylkesmannen og så er kommunen offisielt ute av Robek.

Det ble servert kake og brus i bystyresaslen så fort avstemmeningen var ferdig.

– Det oppleves som hyggelig fordi vi satte et mål om å være ute av Robek innen 2020. Og så gikk det litt fortere enn forventet, sier rådmann i Haugesund, Ole Bernt Thorbjørnsen.

Stemmer Haugesund ut av Robek-lista

I februar la rådmannen fram et årsregnskap som viste 100 millioner kroner i overskudd. Dermed kan kommunen betale ned gjelden på 138 millioner kroner, som den har slitt med siden midten av 2000-tallet, da aksjespekulasjonen i meklerhuset Terra slo feil.

Neste mål: Å holde seg ute av Robek

Det betyr ikke at kommunen kan lene seg tilbake og bestille kaviar.

– Å være ute av Robek er et delmål. Det store målet er å holde seg utenfor Robek i tiden som kommer, og det kommer til å bli krevende. Det er krevende økonomiske tider, og det er krevende å være en storbykommune i en liten bys kropp. Det betyr at omstilling er nødvendig også i årene som kommer, sier rådmannen.

Ole Bernt Thorbjørnsen

Rådmann i Haugesund kommune, Ole Bernt Thorbjørnsen.

Foto: Marthe Synnøve Johannessen / NRK

I dag er 40 norske kommuner oppført på den såkalte Robek-lista. Å være på lista innebærer at kommunen må få godkjenning fra fylkesmann før vedtak om opptak av lån, eller leie av bygninger og anlegg, er gyldige.

Blir herre i eget hus

– Det tar bort noe av selvråderetten. En er ikke helt herre i eget hus. Men det er vi nå. Vi har ikke blitt en rik kommune fordi vi ikke er på Robek, vi er bare hakket mindre fattige, sier rådmann Thorbjørnsen.

Han presiserer at kommunen er like krevende i morgen som den var i går. Og at de ulike tjenesteområdene vil ha stramme rammer også i årene som kommer.

– Fordelen nå er at de pengene vi klarer å bygge opp kan settes vekk, og i stedet for å låne alt, kan vi bruke noe av det vi sparer. Det er den hyggelig effekten. Men driften vil fortsatt være krevende. Det er fakta, sier Thorbjørnsen.