Hopp til innhold

15 år på Robek: - Det blir en livsstil å leve i en fattig kommune

Torsken kommune har i 15 år stått på den berømte Robek-listen. Det hindrer ikke innbyggerne i å leve det gode liv.

Dugnadsgjeng Grunnfarnes

Dugnadsgjengen på Grunnfarnes mener de får stå på selv, når kommunen ikke har penger til å gjøre noe.

Foto: Linda Pedersen / nrk

Kommuner på Robek-listen har det til felles at de har så dårlig og skakkjørt økonomi at de er satt under delvis formynderskap av fylkesmannen. De får, for eksempel, ikke lov til å ta opp lån uten godkjennelse fra fylkesmannen.

Weronica Pedersen er rektor ved Medby oppvekstsenter. Hun leder både skolen og barnehagen i bygda. Kommunens dårlige økonomi gjør at det ikke er rom for investeringer.

– Det blir en livsstil å stå på Robek-listen, sier Pedersen. Hun er blitt en kløpper til å skaffe penger andre steder fra.

– Det siste vi har bygd er en gapahuk og en klatrevegg til 400 000 kroner. Det har vi skaffet selv. Nå står en ballbinge og basseng for tur, og vi har allerede fått tak i en halv million kroner i eksterne midler, forteller hun.

– Fylkesmannen synes bassenget er litt råflott, men da får vi bare være uenige, han og jeg. Når vi har skaffet 500 000 kroner selv, så skal vi ha det.

Weronica Pedersen

Rektor Weronica Pedersen har skaffet store penger fra andre kilder enn kommunen, for å holde standard både på skolen og barnehagen hun har ansvar for.

Foto: Linda Pedersen / nrk

Bruke egne krefter

Grunnfarnes ligger ytterst på Senja, ut mot havet. Der er det nettopp bygget et platå, et utkikkspunkt mot den praktfulle naturen. Ikke en kommunal krone er brukt på byggverket. Bygdefolket har stått for det hele, og har bygget på dugnad.

– Her har vi lagt ned 250 dugnadstimer, forteller Jørgen Pedersen.

Det gode liv

Eirik Hamsun og hans familie er overbevist om at det er fullt mulig å leve det gode liv, selv i en fattig kommune på Robek-listen. Han og kona kom flyttende til Grunnfarnes for to år siden, og pendler til jobber på Finnsnes.

– Her ute finner vi muligheter som vi ikke har på større steder. Først og fremst naturen, og her stiller alle opp for hverandre. Dersom vi trenger hjelp, så får vi det.

Eirik Hamsun og Johan

Eirik Hamsun og sønnen Johan. Både Eirik og kona mener de lever det gode liv i utkanten, til tross for at de pendler daglig til jobb på Finnsnes.

Foto: Linda Pedersen / nrk

Jubileum

Så folket lever og har det bra, til tross for at Torsken kommune kan markere et lite gloriøst jubileum: Kommunen har stått femten år sammenhengende på Robek-listen. Gjelden er altfor stor, og kommunen har små muligheter for å komme skikkelig på fote.

Fylkesmannen mener at uansett alle goder, så kan ikke Torsken klare seg som egen kommune i framtida. Så om det gode liv heretter skal leves i Torsken eller i en sammenslått kommune, det er foreløpig i det blå.