Hopp til innhold

Revisoren ble hacket – flere kommuner havnet på Robek-listen:– Ikke fått noe varsel

To kommuner i Finnmark er frustrert, etter å ha blitt tvunget under statlig kontroll. Et dataangrep får skylda for at årsregnskapene ble levert for sent.

Nordkapp i vintermørket.

Nordkapp og Kautokeino kommune på nå belage seg på at økonomien deres kontrolleres, etter at årsregnskapet ble levert for sent i fjor på grunn av hacking.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

– Jeg fikk vite det på nyhetene, og startet med en gang å sjekke hva det her var. Vi hadde ikke fått noe varsel om det på forhånd.

Det sier kommunedirektør i Kautokeino kommune, Karin Hætta.

Mandag kveld meldte regjeringen at både Kautokeino og Nordkapp kommune var kommet på Robek-listen.

Årsaken viste seg å være for sent innlevert årsregnskap for 2022.

Våren 2023 ble nemlig et revisjonsfirma i Nord-Norge utsatt for et dataangrep.

– Da revisjonen skulle revidere vårt årsregnskap, så fikk de et datainnbrudd og var helt handlingslammet, sier Hætta.

Dette førte til at seks kommuner ikke fikk levert årsregnskapet innen fristen.

Fire av dem er nå på Robek-listen:

  • Nordkapp, Kautokeino, Hammerfest og Porsanger.
Karin Hætta, kommunedirektør i Kautokeino.

Kommunedirektør i Kautokeino kommune, Karin Hætta, ble sjokkert da hun fikk vite på kveldsnyhetene at kommunen var kommet på Robek.

Foto: Jørn Østby / NRK Sapmi

Uforskyldt

Hætta synes det er surt å havne under statlig styring når Kautokeino kommune er uforskyldt.

– Vi hadde verken noe med hackingen å gjøre, eller det at revisjonsselskapet da ikke klarte å revidere, slik at vi fikk det behandlet innen fristen.

Ordfører Anders Buljo (Flyttsamelista) er også frustrert over situasjonen. Han viser til at kommunen nå ikke kan ta opp lån mens de er på Robek.

– Det går ut over investeringene kommunen har planlagt fremover. Nå er det slik at vi ikke kan ta de lånene som vi har planlagt å investere i.

Les også Skatteparadiset Bø er på Robek-lista: – Vi stussar litt

Bø i Vesterålen i oktober.

Håpet på forståelse

Nordkapp kommune har også havnet på Robek-listen som følge av dataangrepet.

Ordfører i Nordkapp, Jan Morten Hansen (Ap), hadde håpet på forståelse.

– Vi hadde håpet at det ble utøvet skjønn siden det åpenbart hadde skjedd noe galt med regnskapet, men det har ikke skjedd. Jeg er overrasket.

Han sier kommunen regner med å være ute av listen igjen når årets regnskap skal leveres.

– Når det er flere kommuner som ender på Robek grunnet dataangrep, så bør det utøves skjønn. Vi leverer jo et regnskap i pluss, så det er ingen grunn til at vi skal være der.

Jan Morten Hansen

Ordfører i Nordkapp, Jan Morten Hansen, synes det er urettferdig at de har havnet på Robek-listen. Han reagerer også på at han fikk nyheten fra NRK og ikke departementet.

Foto: Marius Fiskum

Hørte ikke på anbefaling

Statsforvalteren anbefalte Kommunal- og distriktsdepartementet i desember å ikke ta de seks aktuelle kommunene inn på Robek. Det siden forsinkelsen av årsregnskapene skjedde på grunn av en ekstraordinær omstendighet.

– Vi anbefalte at man skulle benytte unntaksbestemmelsen for alle kommunene, og ikke melde dem inn i Robek, sier Jan-Peder Andreassen, fagdirektør hos Statsforvalteren i Troms og Finnmark.

– Men her har departementet gjort en annen vurdering angående de fire kommunene som nå er registrert.

Andreassen tror statsforvalteren har lagt større vekt på årsaken til forsinkelsene i regnskapet enn det departementet gjorde.

– Hadde de vært levert innenfor frist så ville det ikke vært noe grunn for å melde dem inn i Robek, sier han om Kautokeino og Nordkapp.

Jan-Peder Andreassen, Statsforvalteren

Jan-Peder Andreassen mener at Kautokeino og Nordkapp ikke hadde vært i Robek om de ikke hadde levert årsregnskapet for sent.

Foto: Jan Harald Tomassen / Statsforvalteren i Troms og Finnmark

Negativ utvikling

Kristell K. Herland, rådgiver hos Kommunal- og distriktsdepartementet, skriver i en e-post til NRK at vilkårene for å ikke melde disse to kommunene inn i Robek ikke var oppfylt, selv om kommunene ikke har skyld i at regnskapet ble levert etter fristen.

Årsaken er den negative økonomiske utviklingen som går fram av kommunenes økonomiplaner.

At Nordkapp og Kautokeino havnet på Robek, skjer kun dager etter at en annen finnmarkskommune også havnet på listen av samme grunn: Hammerfest kommune.

De kom nemlig inn på listen den 15. februar, etter å ha havnet i økonomisk trøbbel på grunn av skyhøy gjeld og overforbruk.

19. februar la regjeringen til enda en årsak for at Hammerfest havnet på listen: «for sent levering av årsregnskap».

Porsanger er den fjerde kommunen som er rammet, etter at revisor ble rammet av dataangrep. De har imidlertid vært på listen fra tidligere, etter å ha havnet der tilbake i år 2020.

Kommunene Vadsø og Måsøy ble også rammet av at revisor opplevde dataangrep, men disse to unngikk Robek-listen. Ifølge departementet har de to kommunene et økonomisk overskudd.

Ordførerne i Kautokeino og Nordkapp kommune regner med å bli tatt av listen ved neste revisjon, som er i juni.

Wenche Pedersen, ordfører i Vadsø kommune

En rekke forsvarskommuner ble rammet av dataangrep

Flere nyheter fra Troms og Finnmark