Hopp til innhold

Erna (95) betaler prisen for Terra-innsparinger

Med et overskudd på 100 millioner kroner er Haugesund kommune på vei ut av den økonomiske krisen etter Terra-skandalen. Men Erna Bastholm (95) må betale prisen ved å bo på dobbeltrom på sykehjemmet.

Sparetiltakene i Haugesund kommune har vært for tøffe. Det mener Eli Bastholm, som har moren sin på sykehjem i kommunen.

Erna Bastholm bor på dobbeltrom på sykehjem i Haugesund kommune. Datteren Eli mener moren fortjener bedre, og sier sparetiltakene i Haugesund har gått på bekostning av enkeltpersoner.

På et helt vanlig rom på et sykehjem i Haugesund bor 95 år gamle Erna Bastholm. Hun har alzheimers sykdom og har de siste 15 månedene delt rom med en annen beboer. Det liker hun dårlig.

– Jeg har lyst til å være for meg selv, sier Bastholm.

Men grunnen til at Erna Bastholm ikke har fått lov til det, er at Haugesund kommune sparer penger.

– I dag er det på kanten til å kalle det fantastisk, kanskje vi kan kalle det formidabelt i tillegg, sa rådmann i Haugesund kommune, Ole Bernt Thorbjørnsen, da han torsdag la fram regnskapet til kommunen.

Har strammet inn på alle områder

Regnskapet viste et overskudd på over 100 millioner kroner. Det har skjedd gjennom store innsparinger – nesten 40 millioner kroner – i alle kommunens avdelinger, deriblant eldreomsorgen.

Overskuddet skal brukes til å betale gjelden på 138 millioner kroner som kommunen har slitt med siden midten av 2000-tallet da storstilt aksjespekulasjon i meklerhuset Terra slo feil.

Dattera til Erna Bastholm, Eli Bastholm, mener sparetiltakene har vært for tøffe fordi det er de eldre som må betale regningen.

– Dette har gått på bekostning av enkeltpersoner – de gamle, som ikke alltid har en røst. Man kan godt gratulere med et godt resultat, men tenk på de følelsesmessige belastningene til dem som har bodd på dobbeltrom og følt dette på kroppen hver dag, sier hun.

Kan slippe Robek

Lykkes kommunen med nedbetalingen kan den bli fristilt fra den såkalte Robek-listen for kommuner under statlig kontroll.

– Du spør hvorfor vi har spart så mye? Da snur jeg spørsmålet og sier at vi heldigvis har spart så mye på så kort tid, og er ute av Robek to år før tiden. Ellers måtte vi fortsatt med sparepakker, og kanskje spart enda kraftigere enn vi har gjort hittil, sier rådmann Thorbjørnsen.

Planen til Haugesund kommune er at problematikken med dobbeltrom skal være over i februar 2018.

Ønsker verdig avslutning på livet

Tilbake på sykehjemmet, viser Eli Bastholm fram badet på rommet til moren. De to beboerne deler naturlig nok på hylleplassen på badet.

– Mamma har jo alzheimers, så hun vet ikke alltid hvilke ting som er hennes, sier hun.

Eli Bastholm mener moren fortjener bedre.

– Mamma er 95,5 år. Hver dag betyr noe for henne, og det er lenge til februar 2018. Min bønn er: La mamma få et eget rom, la henne få en verdig avslutning på livet sitt.