Hareide har ikke gitt opp Rogaland

Knut Arild Hareide møtte delte meninger om regjeringssamarbeid da han besøkte partiets største fylkeslag. Han tror det er fortsatt er åpent hvilket standpunkt Rogaland KrF vil lande på.

Knut Arild Hareide og Olaug Bollestad KrF

KrF-leder Knut Arild Hareide på møte med over 100 medlemmer av Rogaland KrF, sammen med nestleder Olaug Bollestad.

Foto: Lars Nehru Sand / NRK

– Jeg tror KrFerne forstår problemstillingen vi har lagt på bordet. De er ikke enige om hvilket valg de skal ta, men de opplever en åpen, ærlig og konstruktiv prosess, sier Hareide.

Mange anser Rogaland KrF som trygt plassert på borgerlig side av politikken. Men mange på møtet uttrykte også støtte til Hareides forslag om å søkte makt med Ap og Sp.

– Det er et fylkeslag mange har plassert på en side, men Rogaland KrF gjenspeiler mangfoldet i KrF for øvrig, sier nestleder Olaug Bollestad, som selv vil gå inn i regjeringen Solberg.

Mange sitter på gjerdet

I en ringerunde NRK gjorde til 20 av de 22 lokallagslederne i fylket tidligere i uken, svarte fem at de støtter Hareides forslag om å skifte side, mens fem svarte at de vil inn i regjeringen Solberg. De øvrige ti sier de fortsatt er usikre.

Bare syv av lokallagslederne ville si at Knut Arild Hareide er rett person til å lede partiet. Tolv sier de ikke vet, og én svarer nei.

Det er foreløpig ikke klart hvilke 15 medlemmer som blir med fylkesleder Oddny Helen Turøy til KrFs ekstraordinære landsmøte på Gardermoen 2. november. Først skal fylkeslaget holde årsmøte.

Hareide tror Rogaland kan komme til å overraske ved å stille seg bak hans råd.

– Vi kan ikke oppsummere på bakgrunn av denne debatten. Nå skal denne prosessen gå i Rogaland. Dette var starten på en veldig god samtale, og så skal fylkesårsmøtet få lov til å diskutere og sende sine delegater, sier han.

– Flere av de som var her i dag, sa de må gå hjem og tenke litt før de bestemmer seg, legger han til.

Rogaland er KrFs største fylkesparti med omtrent 20 prosent av partiets medlemmer.

Krf-møte i Rogaland

Over 100 medlemmer ville diskutere KrFs veivalg med partileder Knut Arild Hareide og nestleder Olaug Bollestad.

Foto: Lars Nehru Sand / NRK

Møtte motstand i Vennesla

I går besøkte Hareide KrF-ere på Sørlandet sammen med nestleder Kjell-Ingolf Ropstad. Også han er uenig med partilederens veivalg.

Et tydelig flertall av deltakerne på møtet i Vennesla stemte mot Hareides forslag om å forsøke å danne regjering sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

På dagens møte i Rogaland ble det ikke holdt noen slik avstemning.

Hareide skal også møte KrF-ere i Trondheim, Bergen og Ålesund før det avgjørende landsmøtet på Gardermoen.