NRK Meny
Normal

Han vil stoppe Norges Bank-salget

Sogneprest Øivind Holtedahl vil at Domkirkens nye servicesenter skal ligge i Norges Bank-bygget. Problemet er bare at kommunen vil selge bygget.

Øivind Holtedahl

VIL STOPPE SALGET: Sogneprets Øivind Holtedahl ber Stavanger kommune stoppe salget av Norges Bank-bygget.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Domkirken i Stavanger, som er blant Norges best bevarte middelalderkirker, klarer ikke å betjene meningsheten, kulturarrangementer og turister. Et ensomt toalett i kjelleren, i bunnen av en bratt trapp, er alt sogneprest Øivind Holtedahl har å tilby gjestene.

– Her i trappa stod det masse folk da det var kammermusikkfestival i forrige uke, og dette er tilbudet når det er gudstjenester eller når turister er på besøk, sier han.

Ber kommunen stoppe salget

Kommunen har lovet sognepresten et nytt servicebygg til Domkirken, men dette vil koste 60 millioner kroner og må ligge på Domkirkeplassen.

Men der står det allerede et tomt bygg, nemlig Norges Bank-bygget. Her vil Holtedahl ha servicesenteret. Problemet er bare at kommunen vil selge bygget. Stavanger har nemlig vedtatt å selge unna eiendommer for å redde økonomien.

– Et servicesenter i Norges bank-bygget vil være mye finere og mye billigere, så det å selge bygget er en veldig kortsiktig løsning, sier sognepresten, som i et brev ber kommunen om å stoppe salget.

Norges Bank i Stavanger

SELGES ELLER BEHOLDES? Norges Bank-bygget i Stavanger ligger like ved Stavanger Domkirke.

Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK

Får støtte

Han får støtte fra Thor Bjarne Bore, som er Stavanger kommune sin representant i Kirkenes Fellesråd.

– Norges Bank er et flott bygg. Det er 50 år gammelt, det har fått en pris, du kan ikke bruke det til hva som helst. Stopp salget! kommer det kontant.

Sogneprest Holtedahl er til og med villig til å selge forsamlingshuset Bethel for å ha penger til å legge inn i Norges Bank-bygget. Videre vil Den norske kirke få penger for salget av bispeboligen på Eiganes, og i styret for Opplysningsvesenets fond, som forvalter eiendommene, sitter varaordfører i Stavanger, Bjørg Tysdal Moe (KrF).

Bjørg Tysdal Moe

SIER IKKE NEI: Bjørg Tysdal Moe (KrF), varaordfører i Stavanger, sier ikke umiddelbart nei til en slik løsning.

Foto: NRK

Kommunen har ennå ikke svart sognepresten, men Tysdal Moe lover å løfte saken opp og fram politisk, og er ikke fremmed for å plassere et servicesenter i Norges Bank-bygget.

– Kanskje dette er den billigste løsningen, sier hun.