Kvinner sier nei til pelsdyr

Sju av ti kvinner mener pelsdyroppdrett bør forbys i Norge, mens bare fire av ti menn har samme mening. Det viser en undersøkelse utført for Nationen.

Pelsdyr

En stortingsmelding skal avgjøre framtida for norsk pelsdyroppdrett. Ifølge Nationens undersøkelse er det stort flertall for forbud blant norske kvinner.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Det er Sentio som har utført undersøkelsen for avisa. Den viser altså at skepsisen til pelsdyroppdrett er langt større blant menn enn blant kvinner.

Det overrasker Live Kleveland i Dyrevernalliansen selv om hun mener kvinner alltid har vært mer opptatt av dyrevern enn menn..

Live Kleveland i Dyrevernalliansen

Live Kleveland i Dyrevernalliansen mener kvinner er mer opptatt av dyrevern enn menn.

Foto: Arne Vatnøy / NRK

– Jeg tror grunnen kan være at kvinner engasjerer seg stadig mer både politisk og som forbrukere. For eksempel ved at man ikke lenger kjøper pels, sier hun til avisa.

Informasjonssjef Guri Wormdahl i Norges Pelsdyralslag tror at et mannsdominert landbruk har ført til at kvinner har liten erfaring med husdyrhold og dermed er skeptiske til næringa.

Uviss framtid

Guri Wormdahl i Norges Pelsdyralslag

Guri Wormdahl i Norges Pelsdyralslag tror kvinners skepsis skyldes lite kunnskap om pelsdyrnæringa.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Pelsdyrnæringa har lenge vært i hardt vær etter meldinger om vanskjøtting av dyra. Pelsdyralslaget har sjøl ekskludert flere av medlemmene sine etter slike saker.

Både Venstre, SV og Miljøpartiet de grønne har ønska et forbud fra 2017, men dette fikk ikke flertall da det var oppe i Stortinget. Men en stortingsmelding som er venta denne høsten skal blant annet utrede en avvikling av pelsdyrnæringa.