Hopp til innhold

Frykter kinesisk spionasje med 4G

I dag lanserte Telenor 4G. Det betyr mer og raskere datatrafikk, men flere er skeptiske til at det kinesiske selskapet som har bygd ut 4G-nettverket er svartelistet i USA.

I dag lanserte Telenor 4G. Det betyr mer og raskere datatrafikk, men flere er skeptiske til at det kinesiske selskapet som har bygd ut 4G-nettverket er svartelistet i USA.

Gisle Pedersen, leder for Produktdivisjonen i Telenor lanserte 4G-nettet i Stavanger i dag.

Telenor 4G

Telenor lover ti ganger raskere hastighet med 4G.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

4G er neste generasjons mobile nettverk som skal gjøre surfing på nettet ti ganger raskere og bedre. Netcom var først ute med nyvinningen, og i dag kom Telenor etter.

– En ny generasjon lanseres hvert tiende år, så det er en stor ting. Vi må starte et sted, og da starter vi dere det er flest folk. Vi starter her og ruller ut slik at én av tre har dekning i slutten av året, og ni av ti i 2015, sier Gisle Pedersen, leder for Produktdivisjonen i Telenor til NRK.

11 byer får tilgang først

I første rekke er det bare abonnenter i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Lørenskog, Sandnes, Lillestrøm, Asker, Bærum, Lofthus i Hardanger og Longyearbyen som får tilgang til det nye nettverket.

Berit Svendsen

Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor.

Foto: Telenor

– Dagens raske utvikling av digitale tjenester stiller økte krav til mobilnettet, og med 4G tar vi et viktig steg mot økt kapasitet og høyere hastigheter. Med 4G fra Telenor ligger alt til rette for effektiv strømming eller nedlastning av film og musikk, bildedeling og videokonferanser når og hvor som helst, sier Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor.

I løpet av året vil også Fredrikstad, Sarpsborg, Skien, Porsgrunn, Drammen og Kristiansand få Telenor-4G. Deretter fortsetter et ambisiøst utbyggingsløp inntil hele landet er dekket. Tromsø får dekning like inn i nyåret, lover Telenor.

Frykter nettverket kan åpne for spionasje

Chunming Rong

Chunming Rong fra Kina er professor i datasikkerhet ved Universitetet i Stavanger.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

For å få til dette brukte Telenor blant annet kinesiske Huawei til å bygge ut nettet. Selskapet er svartelistet i USA og flere frykter at nettverket kan åpne opp for kinesisk spionasje.

– Det er et politisk og teknisk spørsmål. Jeg tror det kan være mulig. Man må også tenke på om de vil gjøre det. De er et internasjonalt selskap og har mye å tape på å gjøre det, sier Chunming Rong, kineser og professor i datasikkerhet ved Universitetet i Stavanger til NRK.

Men selv om selskaper ikke vil risikere det, er ikke det en garanti, mener han.

– Det er alltid tekniske muligheter. Selv om ledelsen i selskapet ikke ønsker det kan spionasje skje hvis det er en utro tjener i selskapet, sier han.

– Sikker leverandør i Europa

Gisle Pedersen

Gisle Pedersen, leder for Produktdivisjonen i Telenor

Foto: Telenor

Gisle Pedersen i Telenor mener sier at selskapet har forsikret seg om at Huawei er en sikker leverandør.

– Vi legger stor vekt på sikkerheten, og mener at vi har gode rutiner. Vi er i kontakt med myndighetene for å forsikre oss om at selskapet oppfyller kravene. Generelt sett kan jeg si at denne kinesiske leverandøren er en stor leverandør over hele verden, i mange europeiske og nordiske land, og har et godt rykte der, sier Pedersen.

Hvorfor er de da svartelistet i USA?

– Det må nesten amerikanerne stå for. De er ikke svartelistet i Norge, sier han.

– Må ikke stole blindt på kineserne

– Folk kan alltid være mistenksomme. Det er trådløs teknologi og noen føler seg usikre, men Telenor legger stor vekt på sikkerhet, og det er det vi komme til å gjøre fremover, sier Pedersen.

Ifølge han er Telenor ansvaret bevisst, og det påpeker også professoren i datasikkerhet at de må være.

– Det er opp til Telenor, og kanskje også Netcom, å forsikre seg om at det ikke skjer. De må spørre etter adgangskoder, og kontrollere det før de setter opp nye servere, og ikke akseptere blindt fra kinesisk side, sier Chunming Rong.

Det kinesiske teleselskapet Huawei skriver i en e-post til NRK at de ikke vil la andre få tilgang til mobilnettverkene de lager for kundene sine.

De skriver også at de tar sikkerhetsspørsmål svært alvorlig, og at de har en tett dialog med norske myndigheter om dette.

Flere nyheter fra Rogaland