Hopp til innhold

- Får ti ganger raskere mobilnett

I morgen lanserer Netcom det de kaller «neste generasjons mobilnett» i Stavanger.

4G-sender

4G-senderen er montert i Stavanger. NetCom lanserer mobilnettet 1. februar.

Foto: Jan Erlend Garshol

Tirsdag går Netcom fra 3G til 4G på sitt mobilnett i Stavanger. Selskapet kaller det «neste generasjons mobilnett», og lover ti ganger høyere internett-hastighet.

- Vi går på et mobilnett i verdensklassen. Den største forskjellen fra 3G er hastigheten. Dette er ti ganger så raskt som det vi har hatt på 3G hittil, sier Jon Christian Hillestad, teknisk direktør i Netcom til NRK.

Jon Christian Hillestad

- Du kan spille online-spill uten en eneste forsinkelse, lover teknisk direktør i NetCom, Jon Christian Hillestad,

Foto: netcom.no

Med 4G trenger ikke brukeren å være koblet til en kabel eller en WiFi-sone med begrenset rekkevidde. For brukeren betyr det at ventetiden på å laste nettsider så å si forsvinner, ifølge direktøren.

- Det blir slutt på å vente på at en film på YouTube skal begynne å spille av, sier Hillestad.

Lansert i de største byene

Netcom var først i verden med 4G da selskapet gikk på luften med mobilnettet i Oslo i fjor. Nå står Stavanger, Bergen og Trondheim for tur.

– Dette er noe vi har testet over tid, og vi kan vise til ekstreme hastigheter, sier Hillestad.

Selskapet mener også at mobilnettet kan konkurrere med ADSL-tilkobling.

– I forhold til det de fleste får tilbudt gjennom ADSL-leverandører, er det helt på høyden. Noen ganger vil det også være raskere. Jeg har for eksempel fire ganger raskere nett på mobilen enn hjemme, sier Hillestad.

Blir dyrere

Vil man surfe på nett med ti ganger høyere hastighet, må man regne med en høyere pris. Og nettet kommer ikke av seg selv, kundene må gå til innkjøp av et spesialmodem.

– Det er prisen man må betale for at vi er såpass tidlig ute med dette, mener Hillestad.

– Eksperimentnett

Daglig leder Tore Aarønæs i analyseselskapet Norsk Telecom, kaller 4G et eksperimentnett.

– Det er på mange måter et eksperiment, Netcom har testet det i et år. Det er ikke noe jeg tror «hvermansen» vil skaffe seg med det første, men det vil nok bli stort etterhvert, sier han.

Han peker på fordeler og ulemper med 4G-nettet.

– Fordelen er at du kan ta det med deg overalt, og at det har høyere hastighet. Ulempen er at det blir dyrere for brukeren, og at dekningen kan variere. Det vil bli spennende å se om mobilt bredbånd etterhvert vil kannabalisere fastbredbåndsnett, sier Aarønæs.

Vil du gå over til 4G?