Hopp til innhold

Frykter dårligere plattformer

Safe-leder Hilde-Marit Rysst frykter at Statoil har valgt mindre robuste løsninger, når selskapet nå har klart å gjøre gigantfeltet Johan Sverdrup 24 milliarder kroner billigere.

Hilde-Marit Rysst

Mens betongplattformene fra 80- og 90-tallet har tilnærmet ubegrenset levetid, frykter Safe-leder Hilde-Marit Rysst at dagens billigere løsninger er langt mindre robuste.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– Man lager det så enkelt som mulig, men da får du kanskje bygget en stråhytte i stedet for et murhus, og hvis vinden kommer, vet vi alle hvilket hus vi vil bo i, sier Hilde-Marit Rysst, leder i fagforeningen Safe.

På oljemessa i Stavanger annonserte Statoil mandag at selskapet har klart å gjøre første fase av utbyggingen av gigantfeltet Johan Sverdrup 24 milliarder kroner billigere. Dette utgjør et kutt på 20 prosent.

Samtidig viser tall fra Oljedirektoratet at prisen for å bygge ut et oljefelt på norsk sokkel i gjennomsnitt har falt med over 40 prosent siden høsten 2014.

Frykter billig er dårlig

Safe-leder Rysst frykter at Statoil og andre nå velger for billige løsninger, og at de nye plattformene og installasjonene på Sverdrup derfor vil tåle langt mindre enn betongplattformene som ble bygget på 80- og 90-tallet.

– De prosjektene vi lever av i dag, ble bygget da vi bygget skikkelig tungt og stort. Dette gjør at vi ikke trenger å bruke kostnader for å forlenge levetiden på disse feltene – de kan bare forsette og fortsette å produsere, sier hun.

– Måtte finne nye løsninger

Margaret Øvrum

Konserndirektør i Statoil, Margaret Øvrum avviser at der grunn til frykt selv om nye felt blir bygget med nye og enklere løsninger.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

Mye handler om å kutte kostnader på årets oljemesse i Stavanger. Det høye kostnadsnivået i Nordsjøen har fått mye av skylden for at tusenvis har mistet jobben i bransjen de siste årene. Det har rett og slett blitt for dyrt å lete etter og ta opp olje når oljeprisen er så lav som i dag.

– Kostnadsnivået var altfor høyt, vi måtte finne andre løsninger for Johan Sverdrup og de andre prosjektene, sier konserndirektør i Statoil, Margaret Øvrum da vi treffer henne i mylderet på oljemessa.

Avviser at sikkerheten lider

For å sette ting i perspektiv. Statoil har nå kuttet nesten fem ganger mer enn hva det kostet å bygge nytt sykehus i Østfold – som kostet rundt 5 milliarder kroner.

– Hvordan er dette mulig?

– Vi har jobbet veldig systematisk med forbedringer. Vi har blant annet standardisert og forenkla prosessanleggene.

– På boring og brønn har vi funnet de enkleste løsningene, slik at vi klarer å bore veldig effektivt, sier Øvrum.

Hun avviser likevel at kuttene i kostnader vil gå ut over sikkerheten og levetiden til feltet.

– Det er ingen grunn til å frykte at vi tar andre materialer i bruk enn det vi normalt hadde gjort – det gjør vi ikke, sier Øvrum.