Hopp til innhold

Frykter at makten flyttes hit

Stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) tror Rogaland blir den store taperen hvis vestlandsfylkene slås sammen og hovedsetet legges til Bergen.

Bergen - utsikt

Bergen vil bli mektigere og Stavanger svakere, hvis en ny vestlandsregion blir en realitet, mener Geir Pollestad (Sp). Her fra utsikten fra toppen av Sandviksfjellet mot Bergen.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Geir Pollestad (sp) i spørretimen.

Geir Pollestad (Sp), stortingsrepresentant fra Rogaland.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– I en stor vestlandsregion vil Bergen være sentrum og den største byen. All erfaring tilsier at Bergen derfor stikker av med alle oppgavene og makta, sier stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) fra Rogaland.

Denne uken skal fylkespolitikerne i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane avslutte forhandlingene om en ny vestlandsregion. Nå ber Pollestad dem trekke i nødbremsen. Han frykter at en vestlandsregion med hovedsete i Bergen vil føre til mindre makt og mindre gjennomslag for Rogaland.

– Jeg opplever at bergensere er trivelige folk, men ikke når gjelder det å være rause og dele med seg. Så jeg tror at Bergen vil slåss for sine interesser, og når regionen får så små oppgaver, frykter jeg for maktforholdet, sier Pollestad.

Trenger nye oppgaver

Han er særlig skeptisk til den nye regionen siden regjeringen ennå ikke har gitt storfylkene nye oppgaver. Pollestad mener at politikerne må kreve nye oppgaver til regionen. Hvis ikke vil det rett og slett ikke være noen oppgaver igjen til Stavanger og Rogaland.

– Denne reformen er et feiltrinn. Man bør dra i nødbremsen og si at her går vi ikke videre før nye store oppgaver til regionen er på bordet, sier Pollestad.

Marianne Chesak

Marianne Chesak (Ap), fylkesvaraordfører i Rogaland.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Fylkesvaraordfører Marianne Chesak (Ap) er med i forhandlingene om sammenslåing av de tre fylkene. Hun mener det er naturlig at Bergen bli hovedsete.

– Hvis det skulle vært styrt fra Stavanger, måtte de fra Førde enten flydd via Oslo eller via Bergen.

– Her må vi være litt pragmatiske og tenke praktisk, sier hun.

– Desentralisert struktur

Ifølge Chesak er fylkene enige om at en eventuell ny region skal ha Bergen som hovedsete, men at regionen samtidig skal ha en desentralisert struktur.

Fylkesvaraordføreren er ellers enig med Pollestad på ett område: En ny region må ha nye oppgaver.

– En av premissene for at vi skal gå inn for en vestlandsregion, er at det blir gitt nye tunge oppgaver, sier Chesak.