Hopp til innhold

– Stavanger holder på å bli kjent som horebyen

Fremskrittspartiet vil ha en grundig utredning av prostitusjonsproblemet i Stavanger. Målet er å kartlegge omfanget og bakgrunnen for prostitusjonsvirksomheten.

Stavanger sentrum

Prostitusjonen i Stavanger sentrum er blitt en verkebyll for politikerne i Stavanger.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Nå står de jo nesten som gjerder rundt uteserveringene våre på Skagenkaien.

Det sier restaurant- og pub eier Ståle Mørch om sexsalget i Stavanger sentrum.
Prostitusjonen i Stavanger er mer åpenlys, nærgående og omfattende, mener han.

Les også: – De prostituerte fotfølger fulle ungdommer og drar dem med inn i smug

Les også: Dobbelt så mange prostituerte som før sexkjøpsloven kom

– Det har jo blitt mange flere, og mye mer synlig. Før gjemte de seg lengst bort på Strandkaien. Etter hvert har de flyttet nærmere. Du må jo nesten brøyte deg vei når du skal opp og ta en drosje, sier Mørch.

– De går rett på folk

Mørch mener også at de som selger seksuelle tjenester i sentrum er blitt mer pågående og dels aggressive. Han får ofte klager fra gjester som opplever ulike tilbud om seksuelle tjenester som svært ubehagelige.

Ståle Mørch med falske ID-kort

Restaurant- og pub eier Ståle Mørch mener Stavanger er i ferd med å få et stempel som horeby.

Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen / NRK

– De går jo rett på folk, og enten du går med kona i armen, eller du er alene, så er de på deg og tilbyr sine tjenester. Vi får jo høre det fra gjester av og til, og spesielt gjester som er ute en og annen gang i løpet av året for å kose seg, så synes de det er et problem, sier restauranteieren.

– Folk vil ikke gå til byen

Prostitusjonen er også blitt en verkebyll for politikerne i Stavanger. Fremskrittspartiet vil nå ha en omfattende utredning, en undersøkelse som skal være utgangspunkt for konkrete tiltak.

Les også: Ber hotellansatte melde fra om sexsalg

– Det er helt sikkert at ingen greier å stanse verdens eldste yrke. Det som er problemet er at folk ikke vil gå til byen fordi de blir antastet.

Leif Arne Moi Nilsen

Leif Arne Moi Nilsen sier Fremskrittspartiet vil fremme et forslag for kommunalstyret for levekår om en utredning og gjennomgang av prostitusjonen i Stavanger sentrum.

Foto: Kristoffer Møllevik / NRK

Leif Arne Moi Nilsen sier Fremskrittspartiet vil fremme et forslag for kommunalstyret for levekår om en utredning og gjennomgang av prostitusjonen i Stavanger sentrum.

Frp-politikeren har brukt deler av sommeren til å studere en tilsvarende utredning gjort i København.

–De har gjort en kjempejobb. Det det går på er hjelpetiltak, å få ting i ordnede forhold, og at de som trenger hjelp får hjelp. Her i byen er det vel stort sett bare Josefine-stiftelsen som gjør noe for de prostituerte.

Prostitusjon Stavanger

Fra å gjemme seg bort på Strandkaien jobber prostiuerte nå langt mer åpent i Vågen-området.

Foto: NRK

– Nå får vi stempel som horeby

Tidligere i sommer ble det kjent at partiet vil bruke salgsvedtektene i Stavanger kommune til å fjerne prostituerte fra deler av bybildet.

Les også: Intensiverer kampen mot menneskehandel

Les også: Prostituerte henvender seg til krisesentre

Restaurant- og pubeier Ståle Mørch er enig at tiltak må iverksettes, men er usikker på hva som må til.

– Stavanger holder jo på å bli kjent som horebyen. Det er ikke noe kjekt. Vi jar jo vært oljebyen, og det har vi prøvd å bli kvitt, slik at vi skulle få turister hit. Nå får vi et stempel som horeby, sier Mørch.