Hopp til innhold

Intensiverer kampen mot menneskehandel

Stadig flere ofre for menneskehandel oppsøker hjelpeapparatet i Rogaland. Nå oppretter politiet to nye stillinger.

Prostitusjon Stavanger

Stadig flere ofre for menneskehandel oppsøker hjelpeapparatet i Rogaland. Nå oppretter politiet to nye stillinger.

Foto: NRK

– I år har vi opprettet to nye stillinger for å avdekke menneskehandel. Vi håper dette vil gi et bedre resultat enn vi har hatt de siste årene, sier Bjørn Vidar Bollestad, leder ved seksjon organisert kriminalitet i Rogaland politidistrikt.

I tillegg har politidistriktet formalisert samarbeidet med politiet i Hordaland, Haugaland og Agder, som også er en del av satsingen.

I fjor fikk Rogaland politidistrikt inn tre anmeldelser, og fram til nå i år har det vært fire. I fjor ble det registrert 11 ofre for menneskehandel ved Krisesenteret i Stavanger.

Bjørn Vidar Bollestad

Bjørn Vidar Bollestad, som er leder ved seksjon organisert kriminalitet i Rogaland politidistrikt, håper flere stillinger vil gi bedre resultater i kampen mot menneskehandel.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

En etterlengtet satsing

Annette Hagelin er leder i Albertine i Stavanger, et tiltak for prostituerte kvinner. Hun ønsker tiltaket velkommen.

– Bare én stilling til å organisere arbeidet med menneskehandel, som det har vært fram til nå, er altfor lite. Vi har etterlyst økte ressurser fra politiet lenge, sier hun.

Hagelin tror at med flere etterforskere i arbeid, vil de kunne kartlegge prostitusjonsmiljøet grundigere. Dette vil forhåpentlig gjøre dem bedre i stand til å finne bakmenn. Hun legger til at det også er viktig å opprette tillit til kvinnene slik at de tør å ta kontakt.

– Politiet har sagt at de vil forsøke å opprette tillit hos kvinnene. Dette er svært viktig slik at de faktisk tør å be om hjelp når de trenger det, sier lederen for Albertine-prosjektet.

Signaler inn i miljøet

For de nigerianske prostituerte som jobber i Stavanger i dag, vil kanskje ikke tiltaket ha den største effekten. Annette Hagelin mener likevel at den økte satsingen vil sende signaler inn i miljøet.

Anette Hagelin

Annette Hagelin er leder i Albertine i Stavanger, et tiltak for prostituerte kvinner. Hun ønsker tiltaket velkommen.

Foto: Magnus Stokka / NRK

– De prostituerte reiser veldig mye rundt, så de som selger sex i Stavanger nå vil kanskje ikke merke så mye til den økte bemanningen. Men jeg tror at det vil ha en ringvirkning hvis politiet begynner å rote litt rundt, og finne ut hva som skjer og hvem som står bak. Like viktig som å finne bakmenn, er å ha god nok hjelp for de kvinnene som ønsker det, sier hun.

Risikerer utkastelse

Det å ta imot hjelp, er i mange tilfeller ikke en enkel løsning.

– Det er veldig tungt for kvinnene å gå inn i hjelpeapparatet, det er veldig usikkert. De vet ikke om de får opphold. Selv om de vitner mot bakmenn, risikerer de å bli sendt ut av landet. På det feltet må noe gjøres for at det skal bli tryggere for kvinnene å gi beskjed, sier Hagelin.

De to nye stillingene skal være besatt i august i år, og de skal kartlegge hvilke felt innenfor menneskehandel ressursene skal skytes inn. Menneskehandel foregår innenfor mange felt; prostitusjon, tigging, organisert tyveri og au pair-virksomhet.

– Etter at vi har vurdert omfanget, vil vi velge ut saker der vi ser at vi kan komme i mål i forhold til å finne bakmenn, sier Bjørn Vidar Bollestad i Rogaland politidistrikt.