Hopp til innhold

Dobbelt så mange prostituerte som før sexkjøpsloven kom

Nesten 450 kvinner og menn selger sex i Stavanger-regionen, og Haugesund lufthavn Karmøy brukes som inngangsportal til Norge for omreisende prostituerte. Politiet innrømmer at de har gjort for lite, og øker innsatsen for å ta bakmennene.

Nesten 450 kvinner og menn selger sex i Stavanger-regionen. Det er mer enn dobbelt så mange som i 2009, da sexkjøploven ble innført. Politiet innrømmer at de har gjort for lite. Nå øker de innsatsen for å ta bakmennene.

VIDEO: Nesten 450 kvinner og menn selger sex i Stavanger-regionen. Det er mer enn dobbelt så mange som i 2009, da sexkjøploven ble innført. Politiet innrømmer at de har gjort for lite. Nå øker de innsatsen for å ta bakmennene.

– Vi innser at dette er et ganske omfattende problem og vi er fullt klar over at blant de prostituerte er det veldig mange ofre for menneskehandel, sier Bjørn Vidar Bollestad, seksjonsleder for menneskehandel i Rogaland politidistrikt.

Bjørn Vidar Bollestad

Bjørn Vidar Bollestad, seksjonsleder for menneskehandel i Rogaland politidistrikt.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Telefonnummer og komplett besøksoversikt er godt synlig på eskortenettsidene. Det er langt ifra vanskelig å kontakte prostituerte.

– Her foregår det en virksomhet som vi må ta fatt i, og som vi har tatt fatt i tidligere også. Vi har et håp om å kunne gjøre en bedre jobb nå, sier Bollestad.

Har pågrepet kun 20 for sexkjøp siden 2009

Kjøperne trenger nesten ikke bekymre seg for å bli tatt. Rogaland politidistrikt har svært få sexkjøpssaker, og i fjor ble det bare pågrepet 20 personer, mot 160 i Sør-Trøndelag.

– Jeg kan jo godt si at vi ikke har gjort nok. Vi har hatt problemer med å opprettholde fokus og kontinuitet over tid. Det har vært en utfordring, sier han.

Da sexkjøpsloven kom i 2009 var det omkring 185 kvinner og menn som solgte sex i Stavangerområdet. Nå er det nesten 450 prostituerte i området. Antallet har mer enn doblet seg på fire år. Og det øker.

Politiet innrømmer at de har gjort for lite. Nå øker de innsatsen for å ta bakmennene.

– Nå gjør vi en del grep for å forsterke innsatsen. Den forsterkningen som politimesteren har sagt ja til, i form av hvertfall to nye stillinger, vil gå direkte til å bekjempe bakmenn, sier Bollestad.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Denne damen fra Estland er en av flere og flere omreisende kvinner som selger sex i Haugesund. Bare denne uken er det rundt 20 kvinner og en mann som tilbyr sine tjenester på ulike internettsider. I følge politiet bruker mange av de prostituerte Haugesund lufthavn Karmøy som inngangsport til det norske markedet.

VIDEO: Ifølge politiet bruker mange av de prostituerte Haugesund lufthavn Karmøy som inngangsport til det norske markedet. Foto: Arne Gunnar Olsen/NRK.

Starter prostitusjonsturné i Haugesund

Jan Geir Hessen

Jan Geir Hessen, etterretningsleder i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Haugesund lufthavn Karmøy har blitt en inngangsport til det norske markedet for mange prostituerte, melder politiet.

– Vi ser at mange av de som kommer hit skal videre til neste by i Norge etter å ha vært her i to - tre dager. Jeg har inntrykk av at de kommer til Norge, turnerer rundt i forskjellige byer, og reiser tilbake, sier Jan Geir Hessen, etteretningsleder i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

NRK har i dag vært i kontakt med flere av kvinnene som annonserer at de er i Haugesund i dag. Noen forteller at de bor på byens hoteller, mens andre bor i private leiligheter. At de prostituterte også bor privat kan tyde på at deler av markedet er organisert.

– Det kan det bety. I hvertfall betyr det at det er mange som leier ut til den type virksomhet. Da risikerer en straffeforfølgning, sier Hessen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Prostitusjonsannonser

Prostitusjonsannonser.

Foto: Skjermdump

Siden 2009 har politiet i Haugesund bare tatt en person for sexkjøp, men nå har de bestemt seg for å satse mer på området og har utvidet samarbeidet med de store politidistriktene på Sør- og Vestlandet til også å gjelde prostitusjon og menneskehandel.

– Vi har forventninger om at vårt politidistrikt skal bli mer oppegående på slike saker. Vi skal utvikle oss og bli bedre på slike saker i hele organisasjonen, sier Hessen.

Tror ikke på nedgang i prostituerte

Anette Hagelin

Anette Hagelin, leder for Albertine stiftelsen i Stavanger.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Anette Hagelin, leder for Albertine stiftelsen i Stavanger forteller de prostituerte om helsetilbud og gratis kondomer. Hun har ringt så mange ganger til prostituerte som besøker Rogaland, men det blir bare flere og flere å ringe.

– Veldig mange av de på innemarkedet er østeuropeiske kvinner, sier hun.

Hun merker godt politiets rykk og napp-jobbing, og forventer ikke at strømmen av prostituerte vil avta med det første.

– Det er en eksplosjon i andre europeiske land også. De søker etter penger. Det er finanskrise som pågår og disse kvinnene blir ofte først rammet av en slik krise, sier Hagelin.