Stort Frp-opprør mot bompenger

Frp-toppene på Nord-Jæren krever nå at partiets egen samferdselsminister setter foten ned for bompengeplanene på Nord-Jæren.

Frp-aksjon

FRP-AKSJON: Topper i Frp på Nord-Jæren aksjonerer i dag mot forslaget til nye bompengestasjoner. Fra venstre; Pål Morten Borgli, Tom Henning Slethei, Tore Kallevig, Mats Danielsen og Leif Arne Moi Nilsen.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

Det er fullt opprør blant ledende Frp-politikere på Nord-Jæren. De krever nå at sin egen samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen setter foten ned for planene om en kraftig økning i antall bompengestasjoner og bompengeavgifter på Nord-Jæren.

– Utspillet handler ikke om at Frp lokalt går mot sine egne sentralt, tvert imot har Frp sentralt ved samferdselsministeren klart å snu den uheldige trenden med at alt skal bompengefinansieres uansett, sier gruppeleder for Frp i Stavanger, Tore Kallevig.

Han står bak opprøret sammen med nestleder Leif Arne Moi Nilsen, leder i Sola Tom Henning Sletthei og varaordfører i Sandnes, Pål Morten Borgli.

Bakgrunnen er forslaget til ny Bypakke for Nord-Jæren der politikerne lokalt trolig vil vedta en kraftig økning i bompengeavgiften rundt byene på Nord-Jæren.
I forslaget ligger det inne en økning av bompengeavgiften til 43 kroner i rushtiden, innføring av bompengeavgift rundt bysentrene og lavere rabattordninger fra 1. januar 2017.

– Våre velgere forstår ikke dette og reaksjonene er kraftige. Vi forlanger nå at det skjer noe og at foten settes ned, sier Leif Arne Moi Nilsen.

Tore Kallevig og Leir Arne Moi Nilsen

Tore Kallevig og Leif Arne Moi Nilsen i Stavanger er blant Frp-toppene som krever at samferdselsministeren griper inn.

Foto: Anders Fehn/NRK

Må gripe inn

Han viser til at regionen er den regionen i Norge som bidrar mest til fellesskapet og likevel har fått minst sentrale midler til samferdsel gjennom en årrekke.

– Vi forutsetter at vår samferdselsminister griper inn, sier Moi Nilsen.

NRK har tidligere vist at for en person som bor i sentrumsnære bydeler i Stavanger og som arbeider på Forus vil måtte betale 17.000 kroner i året i bompengeavgift om man er avhengig av bil til og fra arbeidsplassen.

– På tross av en enorm vekst i regionen har utbygging av veier vært nærmest fraværende i flere tiår. Frp er det eneste partiet som vil bygge ut veinettet, og vi vil gjøre det uten bompengefinansiering. Å kreve bompenger som ikke engang går til veiutbygging blir da så fjernt fra vår politikk at vi må sette foten ned, sier Kallevig.

Laster kart, vennligst vent...

Her vil politikerne på Nord-Jæren ha opp nye bomstasjoner.

Motstander

Frp har i en årrekke profilert seg som motstander av bompengeavgift. For FrP-toppene lokalt vil det være pinlig om den kraftige økningen av bompengene på Nord-Jæren vil innføres samtidig med at partiet sitter med samferdselsministeren i regjeringen.

– Frp har ikke rent flertall verken sentralt, regionalt eller lokalt. Derfor kan vi ikke få gjennomført vår politikk uten drahjelp fra andre, sier Kallevig.

En rekke velgere har engasjert seg i debatten på lokale medier. Frp er et av de partiene som får gjennomgå. Det liker Frp-toppene dårlig.

– Jeg oppfordrer alle som kjenner folk i Høyre, Ap, V, KrF og til og med SV om å hjelpe oss i å få stoppet denne galskapen. Vi står som politisk parti alene i kampen, og da vil regionen tape om ikke andre partier opplever press fra befolkningen mot foreslåtte økninger, avslutter Kallevig.