NRK Meny
Normal

Blir ikke enige om når Asta Helene kan skrives ut fra sykehuset

Stavanger universitetssjukehus vil skrive ut pasienter hele døgnet, men kommunene sier nei. Det har ført til brudd i forhandlingene om samhandlingsreformen i Helse Stavanger.

Asta Helene Johnsen

Asta Helene Johnsen er klar til å skrives ut av SUS.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

– Jeg vet ikke når jeg kommer ut. Det er bare hvis jeg får plass på sykehjem, sier Asta Helene Johnsen.

Hun har operert ryggen for tredje gang ved Stavanger universitetssjukehus (SUS), og er ferdig behandlet på sykehuset. Nå sitter hun på en spesialavdeling for ferdigbehandlede pasienter og venter på å bli skrevet ut fra sykehuset.

– Dette er pasienter som er ferdigbehandlet på sykehuset, og som er klare til å få et tilbud i kommunene, sier Sverre Uhlving, fagdirektør i Helse Stavanger.

Kommunene sier nei

Sverre Uhlving

Sverre Uhlving.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

Med samhandlingsreformen som trådte i kraft 1. januar, skal pasientene skrives ut fra sykehusene tidligere enn før, og kommunene skal ta over flere av oppgavene sykehusene har hatt til nå.

SUS vil få de ferdigbehandlede pasientene ut så fort som mulig, og forventer at kommunene skal ta imot på kort varsel hele døgnet.

– Forskriften fra departementet sier at pasientene skal kunne meldes utskrivingsklare hele dagen, men fortrinnsvis på dagtid, sier Uhlving.

Men kommunene steiler, og krever at utskrivingen skjer innenfor vanlig arbeidstid. Det har ført til brudd i forhandlingene om samhandlingsreformen i Helse Stavanger.

– Vi frykter at det går for fort i svingene. Det er en økning i antall utskrivninger, og kommunen må få tid og penger til å planlegge tilbudene, sier Per Haarr, som er forhandlingsleder for 18 kommuner i Helse Stavanger.

Dagsbøter på fire tusen

Det kan koste dem dyrt. Hvis kommunene ikke har kapasitet til å ta imot, er prisen fire tusen kroner i døgnet.

– Hovedproblemet er at pasientene er ferdigbehandlet hos oss, og kommunene ikke står klare med et tilbud. Før fikk de bøter etter ti dager, nå blir det bot fra dag én, sier Uhlving.


Fristen for å bli enige er ved utgangen av januar.