Hopp til innhold

Sykepleiere frykter liv kan gå tapt

Norsk Sykepleierforbund frykter alvorlige konsekvenser av samhandlingsreformen. – Kommunene har ikke nok kompetanse til å ta i mot pasientene tidligere, sier leder Eli Gunhild By.

Hjemmesykepleien

(Illustrasjonsfoto)

Foto: colourbox.com

– Hvis ikke pasientsikkerheten blir ivaretatt med riktig kompetanse og god kvalitet, kan liv gå tapt, sier leder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund.

Eli Gunhild By

Eli Gunhild By er bekymret for konsekvensene av den nye reformen.

Foto: Anette Skafjeld/NRK / NRK

Hun frykter alvorlige konsekvenser av samhandlingsreformen som trådte i kraft 1. januar.

Pasientene blir skrevet ut av sykehusene tidligere enn før, og kommunene skal ta over flere av oppgavene sykehusene har hatt til nå.

Det betyr mer arbeid for sykehjem og hjemmesykepleiere, og med mangel på kompetanse og få sykepleiere i kommunene kan det bli vanskelig, mener Sykepleierforbundet.

– Det kan få fatale konsekvenser dersom kompetansen ikke er på plass i kommunene. Vi vet at det var færre personell med høyskoleutdanning i 2009 enn i 2007, og med de nye utfordringene vi står overfor nå, er det bekymringsfullt, sier Solfrid Fugleseth, leder i Rogaland sykepleierforbund.

Trenger tid

– Stavanger kommune skal være i stand til å ta imot oppgavene, men det er ikke gjort over natten. Vi må ha tid til å forberede oss på dette, sier Kirsten Harstad, hovedtillitsvalgt i Sykepleierforbundet i Stavanger kommune.

Hun frykter ikke at pasienter skal dø som følge av reformen, men mener kompetansen må være på plass i kommunehelsetjenesten.

– Det må være en kompetanseoverføring til kommunehelsetjenesten. Rekruttering og tilstrekkelig fagkompetanse er den største utfordringen, sier Harstad.

Rogaland sykepleierforbund er redd kommunene ikke er klare til å ta imot pasienter slik situasjonen er i dag.

– Hvis kommunene får på plass gode kompetanseplaner og satser på å utdanne sykepleiere, er det realistisk på sikt, men jeg vil si kommunene ligger litt bakpå, sier Solfrid Fugleseth.

– Må motivere til utdanning

Å rekruttere sykepleiere og samtidig heve kompetansen er dyrt for Stavanger kommune, og Harstad er bekymret for at midlene som er satt av ikke vil strekke til.

– Det store spørsmålet er om kommunen har økonomi til dette. Det er satt av midler, men kommunen er skeptisk til om det er nok, sier hun.

Solfrid Fugleseth mener kommunene må ta ansvar for at reformen skal bli vellykket.

– Kommunene må motivere til videreutdanning, tilby gode betingelser under utdanningen og gi høyere lønn til dem som velger å ta mer utdanning, sier hun.