Hopp til innhold

– Nordsjødykkerne har holdt politikerne for narr

Flere nordsjødykkere har ikke fortjent millionerstatningen fra staten, mener Frode Fanebust. I sin nye bok slår han hull på det han hevder er mytene om nordsjødykkerne.

Dykker med boltepistol

Nordsjødykkerne måtte utføre tunge jobber under ekstreme forhold. Her er en av dykkerne i aksjon med vedlikehold på en av oljeinstallasjonene.

Foto: Børre Børretzen/Norsk Oljemuseum

– Jeg tror at historien om nordsjødykkerne som helter og ofre har blitt overdrevet, sier Frode Fanebust.

I hans ferske bok «Dypt urettferdig» rokker han ved bildet av nordsjødykkerne som moderne, norske helter, som ofret liv og helse for Norges oljerikdom.

Frode Fanebust

Frode Fanebust fra Stavanger er aktuell med boka «Dypt urettferdig».

Foto: Anders Fehn / NRK

Fanebust kommer med flere brannfakler. For det første: langt færre nordsjødykkere omkom på norsk sokkel enn det folk kanskje tror. Han skriver at 17 dykkere døde i Nordsjøen – av 288 oljerelaterte dødsfall totalt. 94 prosent av dem som døde var altså ikke dykkere. Videre var fire av dykkerne som døde nordmenn.

Ifølge Fanebust var heller ikke helsa til pionerdykkerne så dårlig som den har blitt framstilt.

– De tallene vi kjenner til på dødsfall, på ulykker og antall uføretrygda, er kraftig overdrevet. Virkeligheten er ikke så stakkarslig, sier han.

Har fått nesten 6 millioner i erstatning

Nylig ble nordsjødykkere med psykiske eller fysiske lidelser i gjennomsnitt tilkjent 2,2 millioner kroner hver i erstatning fra staten. Dykkerne har da totalt fått 5,8 millioner kroner i erstatning for skader de har pådratt seg på jobb. Siden dette gjelder om lag 260 dykkere, har staten utbetalt rundt 1,5 milliarder kroner til nordsjødykkerne.

Fanebust mener flere av dem har fått penger som de ikke fortjener.

– Det er ganske åpenbart at det er en del som har slengt seg på og fått urettmessige utbetalinger, sier han.

Løgn og lureri

Fanebust mener at politikerne ikke har fulgt med i timen, og derfor har blitt nærmest lurt av enkelte sentrale nordsjødykkere til å tro at situasjonen er verre enn den egentlig er.

Rolf Guttorm Engebretsen

Rolf Guttorm Engebretsen har kjempet for nordsjødykkerne i to tiår.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

Rolf Guttorm Engebretsen har kjempet dykkernes sak i to tiår og er en dem som får sterk kritikk i boka for å ha forledet myndigheter og folk flest:

– Politikere er mye mer forstandige enn denne forfatteren her i alle fall. Han surrer sammen fakta og eventyr sånn at det ikke henger på greip! sier han.

Engebretsen avviser at han har løyet eller overdrevet for å få godvilje hos politikere. Han holder fast på at langt flere enn 17 dykkere omkom på norsk sokkel.

– Vi har lagt fram at 66 dykkere døde på jobb i Nordsjøen, sier Engebretsen.

– Ingen mektig gruppe

Henning Haug

Henning Olav Haug, leder i Offshore Dykker Union (ODU).

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Også nordsjødykker Henning Olav Haug, som er leder i Offshore Dykker Unionen (ODU) reagerer på Fanebust sin bok. Han påpeker at Nordsjødykkerne slett ikke er noen mektig gruppe.

– Det blir fremstilt som at vi nærmest har klart å manipulere domstolene, EMD (Den europeiske menneskerettsdomstol) og politikerne, og oppnådd noe som vi ikke har krav på. Det faller på sin egen urimelighet! sier Haug.

– Er det dykkere som har fått erstatning, men som ikke har fortjent det?

– Ikke innenfor ODU i alle fall, men at det kan finnes utenfor ODU – det skal jeg ikke se bort ifra, sier han.