Hopp til innhold

Vil ha seinere skolestart for unge B-mennesker

SV-politiker Eirik Faret Sakariassen mener seinere skolestart vil gi bedre karakterer og redusere frafallet og fraværet i videregående skole.

Alarm clock on table and woman sleeping

I Rogaland kan det blir gjennomført et prøveprosjekt med seinere skolestart i videregående skoler.

Foto: Victosha2013

– Mye forskning viser at sein skolestart både forbedrer eksamensresultatene, gir bedre livskvalitet og bedre psykisk helse.

Les også: Starter skoledagen klokka 13:30

Det sier Eirik Faret Sakariassen, SV-politiker i Stavanger og Rogaland. I opplæringsutvalget i Rogaland fylkeskommune foreslo han på det siste møtet å gjennomføre et prøveprosjekt med seinere skolestart for en del klasser i videregående skole. Et enstemmig utvalg vedtok å sende forslaget videre til evaluering i administrasjonen i fylkeskommunen.

Eirik Faret Sakariassen

SV-politiker Erik Faret Sakariassen mener seinere skolestart vil gi gevinster både for skoleresultater, helse, frafall og fravær i videregapende skole.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Han mener at seinere skolestart også reduserer frafall og fravær blant elevene.

– Kunne stått opp tidligere

– Jeg sto opp klokken 05.40 i morges, forteller Hanne Mikkelsen som NRK møtte på vei til Godalen videregående skole i Stavanger tirsdag morgen. Da hadde hun tatt tog i en drøy halvtime fra Bryne. Hun vil ikke sove lenger om morgenen.

Les også: Slik blir det lettere å stå opp om morgenen

Les også: Søvnforsker: – Helt riktig at skolene har vekketjeneste

– Jeg ville ikke gjort det. Da tar det hele dagen. Du får liksom ikke gjort det du skal etter skolen. Jeg kunne stått opp litt tidligere, sier Mikkelsen.

Eirik Faret Sakariassen innser at det er forskjell på elevene.

– Noen er A-mennesker og synes det er helt fint å begynne tidlig., De skal selvsagt få lov til å fortsette med det, men så viser og forskning at en del ungdommer har kronisk søvnmangel. Ungdommer trenger 8,5 timer søvn og får rundt 6,5, sier han.

Dette spriket fører til at noen går med konstant søvnmangel.

Dette svarte ungdommene vi spurte.

Reaksjonene på forslaget om seinere skolestart var delte da NRK snakket med elever på vei ntil Godalen skole i Stavanger tirsdag morgen.

– Noen greier å legge seg tidlig, men en del gjør det ikke og da må en tenke litt nytt. Ved å erkjenne at dette handler om biologi, ikke latskap, så tror jeg vi er kommet et godt stykke på vei, sier Faret Sakariassen.

– Hadde vært nydelig

NRK møtte også B-mennesker på vei til skolen tirsdag morgen.

– Det er ganske tidlig, sier Kristoffer Skjæveland.

– Hvordan hadde det vært å begynne en time eller to seinere?

Les også: Her ringer Olga og vekker elevene sine

– Det hadde vært nydelig. Jeg kunne gjerne vært med i et slikt forsøk, sier han.

Det kan han kanskje få muligheten til dersom Faret Sakariassen får det som han vil. SV-politikeren viser til at lignende prosjekter er gjennomført i utlandet.

– Vi skal se på hva slags vurderinger vi får tilbake etter utredninger i fylket nå, og så forhåpentligvis kunne sette i gang et prosjekt med noen timers seinere skolestart, sier Faret Sakariassen.