Hopp til innhold

Her ringer Olga og vekker elevene sine

– De er bare 16–17 år som akkurat har flyttet på hybel. Noen av dem trenger et vennlig ord om morgenen, sier vekkesjef Olga Madsen ved Sortland videregående skole.

Skolen har suksess med vekketjeneste Created by InfoDispatcher

Olga Madsen står for vekketjeneste ved Sortland videregående skole.

Det er tidlig om morgen i Sortland, men inne på den videregående skolen, er en allerede på jobb. Russiske Olga Madsen som hilser god morn, og viser fram ei lang liste.

– I dag har jeg 18 elever på lista. Jeg venter litt. De skal få sove to minutter til. Det setter de pris på.

– God morgen Marthe, er du våken? Det høres ikke slik ut, sier Olga med smørblid stemme.

Forsov seg om morgenen

Marthe Renee Valvåg

FORSOV SEG: Marthe Renee Valvåg meldte seg på vekketjenesten i vinter.

Foto: Kari Skeie / NRK

Skolen Olga Madsen jobber på har rundt 150 elever som har flytta hjemmefra for å gå på videregående. En av dem er Marthe Renee Valvåg som i vinter meldte seg på vekketjenesten.

– Jeg kom to-tre minutter for sent på skolen flere ganger på rad. Jeg kom meg ikke opp av senga. Jeg var rett og slett ikke motivert til å stå opp. Da fant jeg ut at jeg måtte gjøre noe, forteller hun til NRK.

– Hvordan er det å høre stemmen til Olga om morgenen?

– Det er faktisk veldig godt. Hun sier mye fint.

Mindre fravær

Å vekke elevene sine er et av tiltakene Sortland videregående skole gjør for å hindre fravær. Skolen har mange elever som bor hjemmefra for første gang, og ifølge rektor har tiltaket gitt gode resultater.

– Frafallet og fraværet har gått ned siden vi startet med vekketjenesten. Vi tror også det bidrar til at vi har flere elever som fullfører og består videregående opplæring, sier rektor Rune Lødemel.

– Men er det riktig at skolen må ta et slikt ansvar? Skal man ikke forvente at 16 og 17 åringer klarer å stå opp om morgenen?

– Alle trenger et vennlig ord

Marthe Renee Valvåg og Olga Madsen

ET VENNLIG ORD: Marthe Renee Valvåg blir ikke bare vekket av Olga. Hun får også en klem og en klapp på skulderen når hun kommer på skolen.

Foto: Kari Skeie / NRK

– De fleste som har tenåringer i huset vet at det ofte er en kamp å få dem opp om morgenen. Når ungene blir hybelboere, får skolen bidra og ta sin del av ansvaret, mener rektoren.

Olga Madsen som har vekket elever i flere år, er ikke i tvil.

– Dette er 16-17-åringer. De flytter fra mamma og pappa for å bo på hybel. mange av dem trenger noen vennlige ord om morgenen.