Hopp til innhold

Flere politibetjenter stryker på skyteprøve

Hvert år må politibetjenter gjennom en skyteprøve for å få lov til å bære våpen. Nye krav gjør at langt flere stryker på denne prøven.

Skyteprøve for politi

Slik trener politifolk på skyting i Sandnes. Skyteprøven er mer realistisk enn før, noe som muligens bidrar til at flere stryker.

Foto: Mari Friestad / NRK

Erlend Bjørnestad

Erlend Bjørnestad, leder av Politiets Fellesforbund i Rogaland

Foto: Arild Eskeland / NRK

Iført hjelm med visir og tungvest står seks politifolk klare til å avfyre skudd på en skytebane i Sandnes. På få sekunder skal de lade pistolen, komme seg i riktig posisjon, og treffe blinken 20 meter unna.

I løpet av høsten må alle operative polititjenestemenn bestå denne skyteprøven for å få lov til å bære våpen. Slik testing må de gjennom hvert år, men i år stilles det andre krav enn tidligere.

Før hadde de for eksempel godt over minuttet på seg på en øvelse, nå skal skuddene avfyres på sekunder. Målet er å gjøre prøven mer realistisk.

– Folk blir stressa, folk snakker om det, folk tror kanskje det er vanskeligere enn det egentlig er, sier leder av Politiets Fellesforbund i Rogaland, Erlend Bjørnestad.

– Mange sliter

For de nye krava har ført til at langt flere stryker på prøven på de første forsøkene. Det bekrefter både ledelsen i Sør-Vest politidistrikt og Bjørnestad:

– Det at så mange sliter, påvirker de andre, sier han.

Det er ikke ført fullstendig statistikk på hvor stor prosentandel det er snakk om, men av de første 14 som tok prøven i Sør-Vest politidistrikt tidligere i høst, var det sju av dem som strøk.

Også blant politistudentene er det flere som stryker på denne skyteprøven nå enn før, ifølge Politiforum.

– De legger inn trening på fritiden, på kveldstid, de bruker feriedager... Det er klart at dette skaper et ekstra stressmoment, sier Bjørnestad.

Seksjonsleder for operativ trening og utvikling i Sør-Vest politidistrikt, Håkon Strand, tror det har en naturlig forklaring at flere stryker.

– Du skal skyte med mer utstyr på deg enn du hadde før, blant annet hjem med visiret nede. Det har nok påvirka resultatet, sier han.

– Treningen er bedre nå

Håkon Strand

Håkon Strand, seksjonsleder for operativ trening og utvikling i Sør-Vest politidistrikt.

Foto: Mari Friestad / NRK

– Har opptreningen til nå vært for dårlig?

– Nei, det vil jeg ikke si. Vi har hatt denne formen for trening i mange år, og vi har utvidet antall timer. Kvaliteten på treningen øker jevnt og trutt.

Alle får fire forsøk på å bestå skyteprøven i løpet av høsten, og tendensen er at langt flere klarer det mot slutten.

Strand er sikker på at politibetjentene kommer i mål.

– Ja, de gjør det. Nå gir vi folk muligheten til mer trening og veiledning fra instruktør, sier han.