NRK Meny
Normal

Forskere: Rogfast gir færre uføre

Forskere mener at flere arbeidstakere får et større utvalg jobber innenfor akseptabel pendletid med ferjefrie forbindelser på E39.

Rogfast, Arsvågen
Foto: Statens Vegvesen / NRK

En rapport fra Agderforskning viser at en nedgang i antall uføre i Stavanger- og Haugesundsregionene på ett prosentpoeng kan gi en årlig gevinst på 263 millioner kroner.

Rogfast skal føre til at Stavanger-området og Haugalandet blir ett felles arbeidsmarked.

Forskerne har funnet en statistisk sammenheng som sier at sterke arbeidsmarkeder har lav andel av uføretrygdede, mens svake arbeidsmarkeder har høy andel uføretrygdede.

Les også: – Ferjefri E39 må sees på som en investering, ikke en utgift

For eksempel er det vist at Stavanger-regionen har et jobbtilbud på 86,6 prosent og en uføreandel på 6,4 prosent, mens Mandal som har et jobbtilbud på magre 65 prosent har en uføreandel på 15,6 prosent.

Rogfast

Forskere mener at flere arbeidstakere får et større utvalg jobber innenfor akseptabel pendletid med ferjefrie forbindelser på E39.

Foto: Illustrasjon: Statens Vegvesen

– Interessante nye koblinger

– Dersom hypotesen om betydningen av bedre infrastruktur holder stikk, snakker vi her om interessante nye koblinger. Dette vil kunne bidra til å belyse samfunnsøkonomiske effekter av å investere i infrastruktur ytterligere, sier seniorrådgiver Sindre Blindheim, som arbeider med Ferjefri E39 i Statens vegvesen.

Les også: Fest for ferjefri E39

En ferjefri E39 skal gi sterkere arbeidsmarkeder i flere områder lands kysten av Vestlandet.

Møreaksen over Romsdalsfjorden vil binde sammen Molde, Ålesund og kommunene rundt til et større arbeidsmarked. Det samme gjelder en utbedret E39 i Kristiansands- og Mandalsregionen