Får ikke kjøpe brukte stereoanlegg

Green Audio vil gjerne kjøpe brukte musikkanlegg for reparasjon og salg. Men han får nei fra både butikker og avfallsselskap.

Øystein Aspøy

Øystein Aspøy i firmaet Green Audio reparerer brukte stereoanlegg og TVer for å selge dem videre. Men han sliter med å få fatt på bruktvarene.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Det er merkelig og fryktelig synd. Her kastes det tonnevis av fullt brukbart utstyr hvert år. Det ville vært mye bedre for miljøet om dette gikk til gjenbruk, sier Øystein Aspøy.

Han har i flere år drevet firmaet Green Audio i Stavanger, som kjøper, reparerer og selger videre brukte el-artikler. Nå skaffer de seg brukte varer fra private og bedrifter, men de har lenge ønsket seg tilgang til artikler som blir levert til gjenvinning hos butikkene og avfallsselskapene.

– Vi har mast i årevis, men det ender alltid opp med et nei. En skulle kanskje tro at butikk-kjedene som har ansvaret for returordningen, er redd for nysalget, undrer Aspøy.

Kvitter oss med 150.000 tonn

Hvert år kvitter vi nordmenn oss med rundt 150.000 tonn gamle kjøleskap, tv-er og radioer. Men bare 1,6 prosent av el-artiklene går til gjenbruk.

Samtidig har Stortinget bestemt at gjenbruk skal prioriteres foran gjenvinning framover, og derfor synes Aspøy det er rart at det skal være så vanskelig å få kjøpt brukte varer.

– Det finnes massevis av brukte varer som fint kan gjenbrukes med litt enkel reparasjon, sier han.

Aspøy viser oss rundt i firmaet der reparerte musikkanlegg og fjernsynsskjermer står klare for videresalg.

– Må ha gått seg vill

Norsirk er et av av tre selskaper som i dag samler inn og gjenvinner el-artikler i Norge. Administrerende direktør Stig Ervik blir forundret når han hører om problemene Green Audio møter.

– De må ha gått seg vill i avfallsbyråkratiet. Vi ønsker absolutt velkommen firma som vil satse på gjenbruk, sier Ervik.

Han er opptatt av at dette skal prioriteres før gjenvinning og ber Green Audio ta kontakt med Norsirk for en eventuell leveranseavtale. Ervik tror kanskje det har vært en motvilje i elektrobransjen mot gjenbruk, men mener at denne trenden er i ferd med å snu.

– Målet er å få til en gjenbruksandel på ti prosent. Da trenger vi selvsagt hjelp fra seriøse firma som reparerer gamle varer, sier han.

– Fantastisk

Hos Green Audio blir budskapet fra Norsirk møtt med glede.

– Så flott at det kan bli en endring på dette. Dersom det stemmer, er dette en fantastisk nyhet for oss, sier Øystein Aspøy i Green Audio.

Ordningen på plass i Oslo

Elkjøp svarer at de jobber for å drive så miljøvennlig som mulig.

– Derfor har vi blant annet brukt mye tid og ressurser over flere år for å bygge opp en superproff og velfungerende ordning for resirkulering av el-varer, sier kommunikasjonssjef Øystein Schmidt i Elkjøp Nordic AS.

Han roser initiativet med å reparere noen av produktene de samler inn for så å selge dem videre, og forteller at dette allerede er på plass i Oslo og omegn.

– Samtidig er det meget strenge krav fra myndighetenes side knyttet til reparasjon og videresalg av utgåtte el-varer. Enn så lenge er det dessverre ingen aktører i Stavanger-området som godt nok har kunnet dokumentere at de arbeider slik myndighetene krever, sier Schmidt.