Hopp til innhold

Færre døpes som baby – flere som ungdom

Mens dåpstallene blant nyfødte går ned, strømmer ungdom til dåpsfontenene. 1300 barn og unge gjorde som Jorunn (11) og valgte å døpe seg i kirka i fjor.

Jorunn Solvi Nordstøm, dåp

Nå 13 år gamle Jorunn Solvi Nordstøm ble døpt for to år siden. Den beslutningen hadde hun tatt helt selv.

Foto: Den Norske Kirke, Haugesund

– Det føltes som om jeg hadde tatt en berg-og-dalbane.

Jorunn Solvi Nordstrøm valgte å bli døpt da hun var elleve år gammel.

Nå er hun 13 år, og gleder seg til konfirmasjonen. Foreldrene ville at hun skulle få velge selv og valgte derfor å ikke døpe dattera da hun var spedbarn. Det er Jorunn glad for i dag.

Jorunn Solvi Nordstøm

Tilbake ved dåpsfontenen: Jorunn Solvi Nordstøm (13).

Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK

– Nå husker jeg jo dåpen min. Det var litt rart, for jeg er jo vant med å se små barn bli døpt. Samtidig var det så fint! Jeg hadde en kriblende følelse. Som om jeg kom nærmere Gud, sier 13-åringen.

En trend i kirka

I fjor ble rundt 35.000 ungdommer konfirmert i Den norske kirke. 1000 av disse ble døpt like i forkant av konfirmasjonen. I tillegg valgte 260 barn og unge å bli døpt i årene før konfirmasjonen.

Dåpen medfører også at du blir medlem av Den norske kirke. Det må du være for å kunne delta i konfirmasjonsgudstjenesten.

– Vi har sett de siste årene at flere barn og unge selv kommer til kirken for å la seg døpe. Det er etter hvert ikke en selvfølge at norske ungdommer blir konfirmert i kirka, så det setter vi jo stor pris på, sier seksjonssjef Kristine Aksøy i Kirkerådet i Den norske kirke.

Kristine Aksøy er seksjonsleder i Kirkerådet.

Seksjonssjef Kristine Aksøy i Kirkerådet i Den norske kirke mener hun ser en trend i at unge velger dåp før konfirmasjon. 

Foto: Marte Skodje / NRK

Samtidig går barnedåpstallene nedover. Kun 55 prosent av de fødte ble døpt i Norge i fjor.

– Vi er veldig bevisst på dette, og vil prøve å synliggjøre at dåpen ikke trenger å være en svær og kostbar fest. Men heller en fin, liten familiemarkering, sier Aksøy.

Unge fyller gudstjenestene

Siden 2004 har Den norske kirke jobbet med en reform for trosopplæring av barn og unge. I Haugesund er det ungdommen som fyller opp gudstjenestene i helgene. Fordi de har et bevisst forhold til kirka si.

– Vi hadde vært 30 prosent færre på søndagsgudstjenesten i kirka om det ikke var for barna og ungdommene. Og det er ganske fantastisk når unger kaller menigheten for «kirka mi», sier daglig leder Tom Landås i Skåre Menighet.

Tom Landås, daglig leder Skåre menighet

Tom Landås, daglig leder Skåre menighet, vil at de unge skal føle tilhørighet i kirka.

Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK

I Haugesund har alle dåpstallene gått i riktig retning de siste årene. Landås tror også at flere barn og unge vil velge dåp før konfirmasjonen i årene fremover.

– Jeg har tro på at dette blir bra. Vi må bare jobbe godt sammen, og vise at kirka har noe viktig å tilby de unge, sier han.

LES OGSÅ: Legger ut skrytebilder etter konfirmasjonen