Hopp til innhold

Få UiS-studenter går til psykolog

Selv om de fleste studentene i Norge trives, rapporterer likevel 19% at de har alvorlige psykiske symptomplager. Men bare én tredjedel av dem søker hjelp. Studentene ved Universitetet i Stavanger er intet unntak.

Lesesal

I fjor oppsøkte 415 studenter psykologene ved Studentsamskipnaden i Stavanger. Det er hundre flere enn i 2012.

Foto: Frank May / NTB scanpix

Tallene er hentet fra en undersøkelse fra 2014 gjort av TNS Gallup på bestilling fra samskipnadene i Bergen, Oslo og Trondheim.

Flere henvendelser

I 2015 oppsøkte 415 studenter psykologene ved Studentsamskipnaden i Stavanger Helse, 270 av dem var nye pasienter. Siden 2012 har antall henvendelser økt med litt over hundre.

Psykolog ved Studentsamskipnaden i Stavanger, Lars Sigve Eide, mener det ikke gir grunn til bekymring.

Psykolog Lars Sigve Eide

Psykolog ved Studentsamskipnaden i Stavanger, Lars Sigve Eide, er ikke bekymret for at tallet på studenter som søker hjelp hos psykologer har økt. Han synes tallet er lavt i forhold til antall studenter i distriktet.

Foto: Kathinka Skott Hansen / NRK

– Sammenlignet med at det finnes omtrent 10 000 studenter i distriktet, vil jeg si det er lavt. Mange av disse tingene er det naturlig at folk strever med og søker hjelp for, sier han.

Utfordringene Eide snakker om, er gjerne knyttet til angst, depresjoner, og ensomhet.

Årsaken til økningen kan være at flere studerer i Stavanger enn tidligere, og at kvinneandelen har økt.

Det er ikke unormalt å ikke alltid ha det så bra.

Anine Klepp, StOr-leder
Anine Klepp

Lederen i Studentorganisasjonen i Stavanger, Anine Klepp, oppfordrer studenter som trenger å sortere tankene sine, til å prate med en av psykologene på SiS Helse.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

Lederen i Studentorganisasjonen i Stavanger, Anine Klepp, tror det lave tallet pasienter hos SiS helse skyldes usikkerhet rundt det å søke hjelp.

– Det er ikke unormalt å ikke alltid ha det så bra. De som er unge i dag, har et utrolig prestasjonspress på seg. Det er ikke rart at mange møter veggen, og da synes jeg det er viktig at man tør å være ærlig om at man kanskje ikke er på topp hele tiden, sier hun.

Katrine Næss har ikke følt et behov for å snakke med psykolog.

UiS-student, Katrine Næss, har foreløpig ikke følt et behov for å prate med psykologene ved SiS Helse.

Foto: Kathinka Skott Hansen / NRK

Vil bruke tilbudet om nødvendig

Katrine Næss studerer ved UiS. Hun har enda ikke følt behov for å prate med noen, men hun tenkte tanken da hun studerte et annet sted. Likevel søkte hun ikke hjelp.

– I etterpåklokskapens lyd ser man kanskje at man hadde hatt godt av å bruke hjelp i stedet for å slite så lenge med for eksempel det stresset studiene kan medføre. Hvis jeg noen gang sliter igjen, vil jeg absolutt bruke det tilbudet vi har her, sier Næss.

Vekker ikke oppsikt

Eide forteller at de fire psykologene ved SiS Helse får unna alle henvendelsene de får i løpet av året, og at det finnes flere hjelpetiltak i regionen. Men, tallene vekker ikke oppsikt hos SiS Helse.

– Jeg tenker det er en naturlig ting. Vi får et bredt spekter av typer henvendelser, og uansett hvor stort eller lite problemet er, setter vi pris på at de tar kontakt. Som regel opplever vi å kunne være en støtte for de fleste, sier psykologen.

Eide tror tallet på studenter som søker hjelp, oppleves som en større krise i mediene enn blant psykologene.

– Vi opplever at mange av de tingene som kommer ut, skaper alarmberedskap, men det opplever ikke vi her innefra, sier han.

Flere nyheter fra Rogaland