Hopp til innhold

Vil samle landets bompengemotstandere

Partiet Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) tar steget ut av Rogaland. Nå vil de loppe større partier for velgere. – En døgnflue, kontrer samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

Frode Myrhol frå Folkeaksjonen nei til mer bompenger

Frode Myrhol leder Folkeaksjonen nei til mer bompenger.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Vi har sett at det har vokst frem en motstand mot bompenger i andre deler av landet også. Derfor ønsker vi å hjelpe andre som er interessert til å stille lister, forteller partileder i FNB, Frode Myrhol.

FNB har den siste tiden jobbet med å gjøre det som må til for å kunne stille lister i hele Norge.

Mandag leverte partiet, med Myrhol i spissen, 5500 underskrifter til Partiregisteret i Brønnøysund, skriver Stavanger Aftenblad.

Målet er i første omgang de store byene. Han lister opp Oslo, Bergen, Tønsberg, Kristiansand, Trondheim, Drammen og Tromsø som aktuelle steder.

– Jeg håper vi kan få med oss de andre store norske byene. Står vi sammen vil det sende et sterkt signal om et gryende folkeopprør mot bypakkene.

Frode Myrhol

FNB og Frode Myrhol har samlet inn 5500 underskrifter for å kunne registrere seg i partiregisteret.

Foto: Eirin Larsen/NRK

Vil ta fra Frp

I dag har FNB plass i bystyret i Stavanger og har markert seg i debatten om den nye bomringen på Nord-Jæren i Rogaland.

Partiet mener de kan hente velgere som er misfornøyde med Frp sin bompengepolitikk etter at de kom i regjering. FNB skal være et alternativ til Frp.

– Men vi utfordrer absolutt alle!

– En døgnflue

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) avviser kritikken fra Myrhol. Han lar seg ikke imponere over det FNB har fått til i Stavanger.

– De har oppnådd fryktelig lite. I regjering har derimot Frp oppnådd veldig mye, selv om vi ikke har vunnet alle slag, sier Solvik-Olsen.

Solvik-Olsen 2

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) frykter ikke den nasjonale etableringen av FNB.

Foto: Mats Arnesen / NRK

Han har liten tro på bompengepartiet som et nasjonalt parti, og mener ensaksparti er en døgnflue.

– Har du to partier som skal dele stemmene får du en svekket satsing i Stortinget. Mitt råd til alle, også i FNB, som ønsker å kjempe mot bompenger, må stemme på Frp, legger Solvik-Olsen til.

Selv om bompenger er hovedingrediensen i politikken til FNB, mener partilederen at de har en bredere politisk plattform.

– Det har vi hele tiden hatt. De som stiller lister i andre kommuner må selv forme sin egen politikk, men våre grunnprinsipp må være i bunn, forteller Myrhol.

Statsviter tror på vekst

Svein Tuastad

Statsviter Svein Erik Tuastad tror FNB kan utnytte muligheten som ligger i norsk politikk til å vokse utover Stavangers grenser.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Statsviteren Svein Erik Tuastad mener FNB kan få utnytte et politisk rom i norsk politikk som sjelden dukker opp.

– Bompengepartiet kan si at de på en mye sterkere måte enn Frp faktisk kjemper knallhardt mot bompenger. Jeg har tro på at de kan vokse, forteller Tuastad, som er førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger.

Flere nyheter fra Rogaland