Equinor med store ambisjoner for vindkraft i USA: – De hører ikke på oss, raser fiskere

LONG ISLAND, NEW YORK (NRK): Equinor og Norge satser stort på vindkraft. Men prestisjeprosjektet som skal levere fornybar energi til forbrukere i New York møter motstand blant lokale.

Fiskere på Long Island

Kapteinen og eieren av fiskebåten Captain Al på Long Island mener Equinors vindprosjekt vil ødelegge for næringen deres.

Foto: Veronica Westhrin / NRK

– Jeg har fisket der i 40 år og nå må jeg finne et nytt sted å fiske, fortviler kaptein Thomas Weiss på fiskebåten Captain Al ved Long Island utenfor New York.

Han reagerer kraftig på norske Equinors planer om et vindmølleanlegg i havområdet utenfor kysten av New York.

– Det kommer til å skade næringsgrunnlaget mitt, fortviler han.

Prestisjeprosjekt for Equinor

Equinors havvindprosjekt skal levere fornybar energi til forbrukere i New York. Her er planen å bygge 60–80 vindturbiner.

– Jeg synes det er fantastisk flott. Det vi ser nå er at Equinor har utviklet god kompetanse på havvind, sier statsminister Erna Solberg som stolt viste fram prosjektet for norsk og amerikansk presse sammen med Equinor i dag.

Equinor viser frem havvindplanene sine utenfor kysten av New York

Statsminister Erna Solberg og Eldar Sætre, konsernsjef i Equinor, inviterte norsk og amerikansk presse på båttur for å vise fram den lukrative havvind-satsinga.

Foto: Lars Os / NRK

New Yorks guvernør Andrew Cuomo har jobbet lenge for å få til prosjektet, som er en del av hans plan for å få mer fornybar energi til delstaten.

De samlede investeringene til Equinor er på 3 milliarder dollar – og prosjektet skal kunne forsyne over 500.000 hjem i New York med strøm.

– Dette er en viktig naturlig utvikling for oss å jobbe med havvind. Vi vet at potensialet er veldig stort både for bunnfaste og flytende løsninger, sier konsernsjef Eldar Sætre i Equinor.

– De hører ikke på oss

Men fiskerne langs kysten utenfor New York er bekymret for framtida.

– De hører ikke på oss, forklarer Bonnie Brady, direktør for Long Island Commercial Fishing Assosiation. Hun reagerer på at landet hennes nå selger unna havet deres og er kritisk til det norske «Empire Wind»-prosjektet.

Bonnie Brady, direktør for Long Island Commercial Fishing Assosiation

Bonnie Brady er direktør for Long Island Commercial Fishing Assosiation og bekymret for Equinor sine planer utenfor kysten av New York.

Foto: Lars Os / NRK

Brady forklarer at området er viktig for mange fiskere og viser til at det ikke bare er fiskere i New York som blir påvirket, men også dem fra Rhode Island, Massachusetts og New Jersey som følger fisken langs østkysten av USA.

– Det er økonomisk viktige steder for mange fiskere fra mange steder for mange arter. Fiskerne mister inntekt uten kompensasjon. Men vi er også bekymret de biologiske konsekvensene ved å industrialisere havet på denne måten, sier hun og forklarer at fiskere fra hele nordøstlysten av USA bruker området.

Brady mener Equinor lytter, men ikke tar til seg det de kommer med:

– Vi forsøkte vise dem data og hvor vi fisket. De tok imot informasjonen, men fulgte den ikke, sier hun. Hun mener at anlegget som er planlagt vil ødelegge fiskens habitat og det som er en eksklusiv økonomisk fiskesone i USA.

Equinor håper på flere kontrakter i USA

New York har som mål å få til null klimagassutslipp på lang sikt og skal innen 2040 ha 100 prosent fornybar elektrisitetsproduksjon. Også andre amerikanske delstater satser nå stort på havvind. Håpet for Equinor er å vokse i det amerikanske markedet:

Konsernsjef i Equinor Eldar Sætre

Konsernsjef i Equinor Eldar Sætre erkjenner at det er utfordringer knyttet til prosjektet.

Foto: Lars Os / NRK

– Vi har like stort areal i Massachusetts og vi jobber med andre lisensrunder for eksempel på vestkysten og da vil det være snakk om flytende vind. Dette er et stort voksende marked for oss, sier konsernsjef i Equinor Eldar Sætre.

Statsminister Erna Solberg erkjenner at det er utfordringer når man planlegger installasjoner til havs fordi også andre bruker havet, men at dette er noe Norge bør satse mer på og at amerikanske myndigheter på avveie hensynene.

Statsminister Erna Solberg i New York

Statsminister Erna Solberg viste stolt fram prosjektet for norsk og amerikansk presse sammen med Equinor.

Foto: Lars Os / NRK

– Derfor er det så viktig at vi veier hensynene mot hverandre og ikke bare hopper opp og ned og sier at dette skal være alle steder, for det skal det ikke være, men vi må sørge for at alle hensyn tas og at også fiskere skal få gode muligheter fremover.

Heller ikke Equinor-sjefen legger ikke skjul på at det er utfordringer og at alle prosjekter som har med areal å gjøre vil skape en eller annen form for diskusjon og potensielt konflikt.

– Dette må vi jo løse og da er jo dialog viktig for å finne de beste løsningene for dette slik at det blir best mulig løsninger for alle parter. Ingenting er konfliktfritt og problemfritt. Slik er det bare når man skal produsere energi, avslutter han.

SISTE NYTT

Siste nytt