Hopp til innhold

Dødelig kaninsykdom funnet for første gang i Norge

Kaningulsott er for første gang påvist hos viltlevende kaniner i Norge. Sykdommen har høy dødelighet, og kan være svaret på at flere kaniner har dødd i Stavanger denne sommeren.

Død kanin på Ullandhaug i Stavanger

En av kaninene som ble funnet døde på Ullandhaug i Stavanger. Da denne kaninen ble fotografert i sommer, hadde den ligget død i minst to dager, og kan ha blitt spist på av andre dyr.

Foto: Jarl Hoogstad / Privat

Veterinærinstituttet har funnet et tilfelle av sykdommen RHD, også kalt Kaningulsott, i en koloni med viltlevende kaniner i Klepp i Rogaland.

– Hvis den er funnet hos en kanin, så betyr det i praksis at hele kolonien er smittet, sier seniorforsker for vilthelse i Veterinærinstituttet, Knut Madslien.

Kaninar på Ullandhaug i Stavanger

I lang tid var dette et vanlig syn på Ullandhaug, før de ville kaninene forsvant.

Foto: Sindre Kirkaas Normann / NRK

NRK har tidligere fortalt om de døde kaninene på Ullandhaug i Stavanger.

Et området som tidligere krydde av viltkaniner, som forsvant nesten over natten. Samtidig dukket det opp flere døde kaniner i området.

Ingen kunne forklare de døde kaninene, eller hvorfor de forsvant.

Men oppdagelsen av en dødelig sykdom i Klepp, bare en 20 minutters kjøretur unna Ullandhaug i Stavanger, kan være løsningen på mysteriet.

– Denne sykdommen har en veldig høy dødelighet. Hvis det er flere døde kaniner i kolonier i nærheten av Klepp-kolonien, så er det absolutt mulig at det er snakk om samme sykdom, men vi må gjøre flere tester før vi kan bekrefte, sier Madslien.

Sykdommen har en dødelighet på 70–90 prosent, og er svært smittsom. Dyrene dør som oftest 12–36 timer etter de har fått symptomer.

– Vi kan ikke utelukke det

Selv om det har blitt funnet flere døde kaniner i Ullandhaug-området, har det ikke blitt påvist et tilfelle av sykdommen der.

– Vi kan ikke utelukke det, men dessverre har vi fått så få kaniner inn, én av dem var i så dårlig stand at det ikke gikk an å analysere den, sier Guro Myhrene, seksjonssjef i Mattilsynet avdeling Sør-Rogaland, Sirdal og Flekkefjord.

Guro Myhrene

Seksjonssjef Guro Myhrene i Mattilsynet avdeling Sør-Rogaland, Sirdal og Flekkefjord.

Foto: Mattilsynet

En annen ting som gjør det vanskelig å finne tilfeller av sykdommen i kolonier med viltlevende kaniner, er at kaniner vanligvis gjemmer seg når de blir syke.

– Når kaniner blir syke, så går de og gjemmer seg. Derfor er de veldig vanskelig å finne for å ta prøver, sier Myhrene.

Mattilsynet samarbeider med Veterinærinstituttet om å ta prøver fra flere kolonier i Rogaland.

– Vi er avhengig av at befolkningen tipser oss dersom de ser døde kaniner, sier hun.

Pass på egne kaniner

Sykdommen kan ikke smitte over på mennesker, men kan overføres til enkelte harearter.

Om man eier egne kaniner, burde man også være varsom hvis man har vært i kontakt med en villkanin før man reiser hjem.

Knut Madslien

Seniorforsker for vilthelse ved Veterinærinstituttet, Knut Madslien.

Foto: Eivind Røhne

– Det er absolutt en risiko for å smitte sine egne kaniner. Nå fins det en vaksine mot denne sykdommen, så man kan absolutt vurdere å vaksinere sine egne kaniner, sier Madslien.

Det er ikke vanlig med viltlevende kaniner. De dukker som regel opp hvis noen slipper sine egne kaniner ut i naturen, noe som ikke er lov.

– Vi ønsker å unngå at folk dumper kaniner ut i naturen, og det har de faktisk ikke lov til heller, sier Madslien.