Hopp til innhold

Dialogprest har blitt stemplet som hjernevasket fordi hun har tatt koronavaksinen

Vaksinedebatten stigmatiserer, mener dialogprest Silje Trym Mathiassen.

Silje Trym Mathiassen

MØTER MANGE REDDE: Dialogprest Silje Trym Mathiassen ved Kirkelig Dialogsenter Stavanger har hatt mange samtaler med folk som er bekymret for både korona og vaksine. Hun tror det er viktig å lytte til dem som er engstelige.

Foto: Tuva Skei Tønset / NRK

I dag får en rekke personer fra Stortinget, regjeringen, Slottet og Høyesterett koronavaksinen. Vaksineringen har skapt sterke reaksjoner.

Det vakte også oppsikt da kommuner med lavt smittetrykk måtte gi fra seg vaksinedoser til kommuner med mye smitte. Flere har også spurt seg om rekkefølgen på hvem som får vaksinen når er riktig.

Dialogprest Silje Trym Mathiassen mener debatten rundt koronavaksinen har vært tøff.

– Den har vært stigmatiserende og preget av svart-hvitt-tenkning. Noen blir lett stemplet som konspirasjonsteoretikere. Samtidig blir jeg, som tar avstand fra konspirasjonsteorier, stemplet som hjernevasket og fullstendig idiot når jeg går inn i samtale med en del konspirasjonsteoretikere, sier Mathiassen, som er dialogprest ved Kirkelig Dialogsenter Stavanger.

Sterke reaksjoner

Hun møter mange som er preget av frykt for både virus og vaksine.

– I løpet av det siste året har jeg hatt veldig mange samtaler med mennesker som er bekymret for egen helse og for familien sin. De opplever glede, lettelse og takknemlighet over vaksinen. Så har jeg hatt samtaler med mennesker som er langt inne i konspirasjonsteorier, men det er en mindre gruppe, sier hun.

Mathiassen er mest opptatt av den store gruppen som befinner seg i midten.

– Dette er mennesker som aksepterer sykdommen og at viruset finnes. Samtidig er de bekymret for vaksinen. Det er viktig å lytte til hva de har på hjertet. Helsemyndighetene bør også ta bekymringene deres på alvor.

Etter at Mathiassen deltok på et folkemøte om vaksinemotstand i Stavanger i forrige uke og hadde en kronikk på trykk i Stavanger Aftenblad, fikk hun et ras av negative tilbakemeldinger.

– De som tar kontakt reagerer på det jeg sier og skriver om konspirasjonsteoretikere. De mener jeg er nedlatende, mens jeg mener jeg viser til fakta. Det er utrolig vanskelig å nå inn til hverandre, sier hun.

Folkemøte Sølvberget

Kulturhuset Sølvberget, litteraturfestivalen Kapittel, Kiellandsenteret og Stavanger Aftenblad arrangerte folkemøte om vaksinemotstand. Fra venstre: Espen Røsbak, Lars Kåre Kleppe, Thomas J. Middelthon, Leif Tore Lindø og Silje Trym Mathiassen.

Foto: Lise Marit Kalstad / NRK

– Nesten alle kjenner en skeptiker

Det var kulturhuset Sølvberget som arrangerte folkemøtet. Programleder for debatten, Espen Røsbak, mener vaksinemotstand treffer flere enn man kanskje skulle tro.

– Det kan virke som et marginalt tema, men det er viktig fordi vi ser at det snakkes om. Nesten alle kjenner noen som er skeptiske og redde, sier han.

Thomas J. Middelthon

Thomas J. Middelthon er styreleder i Folkets strålevern, som mener elektromagnetisk stråling gir helseskadelige effekter.

Foto: Lise Marit Kalstad / NRK

Samfunnsdebattant og styreleder i organisasjonen Folkets strålevern, Thomas J. Middelthon, var også en del av panelet. Han mener kritiske stemmer til helsemyndighetenes informasjon om koronaviruset og vaksinen blir feid vekk.

– Jeg ønsker meg en mer nyansert og balansert debatt innenfor mange temaer. Også dette, sier han.

Silje Trym Mathiassen understreker at hun også får positive tilbakemeldinger. Hun mener mye handler om å møte hverandre med respekt og faktisk lytte til hva den andre har å si.

– Det nytter ikke å pepre hverandre med lenker til YouTube-klipp, sier hun.

Flere nyheter fra Rogaland

Flere personer i Sokndal har de siste dagene observert en ulv i kommunen. Therese Mydland fanget ulven på et overvåkningskamera rett utenfor inngangsdøra, mens Kjell Ivar Nesvåg fanget ulven på et viltkamera.

Her vandrer ulven rett utenfor døra til Therese Mydland

GBtmelcmf7w

Equinor reklamerer med at dei skal kutte fem gongar utsleppa til Noreg