NRK Meny
Normal

Treningsapper har bidratt til jogge-dobling

Joggebølgen er tilbake for fullt etter en stor nedgang ved tusenårsskiftet. Noe av årsaken er alle treningsappene, ifølge professor ved Norges idrettshøgskole, Eystein Enoksen.

Antje, Thea og Jarle Dørfler Hagen

Antje, Thea og Jarle Dørfler Hagen er ikke de eneste som har hoppet på joggebølgen. Dobbelt så mange jogger i Norge i dag i forhold til for ti år siden.

Foto: Maren Ege Tjoflåt / NRK

Treningsapp

Treningsappene gjør det lettere for folk å gjennomføre ifølge Eystein Enoksen.

Foto: Skjermdump
Eystein Enoksen

Professor Eystein Enoksen tror årsaken til joggebølgen er økt markedsføring av løpeutstyr.

Foto: Norges idrettshøyskole

– Vi får se her når den starter.

«Time resumed», svarer treningsappen.

Jarle Dørfler Hagen stiller på treningsappen sin. Han bruker den ofte på joggeturer for å følge med hvor han har jogget og hvor raskt. Det er tre år siden han begynte å jogge fast. Grunnen til at han startet var for å få mosjon og frisk luft.

– Appene motiverer folk

Ifølge Statistisk sentralbyrå har antall joggere i Norge doblet seg fra 20 prosent i 2001 til 40 prosent i 2013. Professor ved Norges idrettshøgskole, Eystein Enoksen, mener det kan være mange årsaker til den stadig økende trenden har kommet tilbake.

Han mener trenden først og fremst har med markedskrefter å gjøre. Ved tusenårsskiftet var ikke fokuset like stort på løpesko og utstyr som da joggebølgen kom på 1980-tallet. I tillegg blir også mange motivert av treningsapper i dagens samfunn.

– Appene gjør det lettere for folk å analysere treningen sin. Den blir også lettere å gjennomføre, forteller Enoksen.

Ikke noe ekstrautstyr

– Der kommer hun, sier datteren Thea til Jarle.

Thea peker på en dame i rosa t-skjorte som kommer joggende på grusen med trær på begge sider. Det er Antje. Hun har jogget i mange år, men blir ikke motivert av treningsapper som sin mann Jarle.

– Jeg bruker ingenting ekstrautstyr når jeg jogger, men jeg hører alltid på musikk, forteller Antje.

– Å delta i løp gir status

Hun jogger for det gir henne ekstra energi, og ikke deltatt på noen løp. Men veldig mange velger nettopp å delta i løp. Det viser helgens Siddisløp i Stavanger, der flere deltar enn tidligere. På 1990-tallet hadde løpet en topp på 3000 deltakere, i 2005 en bunn på 350.

I år regner løpsleder Arne Jakobsen med en deltakelse på rundt 1500.

Siddisløpet 2012

Deltakere gjør seg klare til Siddisløpet i 2012.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– Denne joggebølgen er veldig sterk, men ulik den som var på 1990-tallet. Før var det mer fokus på konkurranse og mosjon, mens i dag tror jeg det er viktigere for løperne å skape status i omgivelsene ved å delta, forteller Enoksen.

Tilbake ved Mosvatnet spaserer familien Dørfler Hagen opp grusbakken til bilen. For Thea (10) er ikke turen første og siste gang hun er med på joggetur.

– Jeg vil satse på dette i fremtiden også ved å prøve å ta tiden og se om jeg klarer bedre neste gang, forklarer Thea.