Hopp til innhold

Bygger robot for å sikre seg jobb

«Hjemmelagde» undervannsroboter og fjernstyrte ubåter skal være det som sikrer ingeniørstudentene i Stavanger jobb, selv om mørke skyer i oljeindustrien skulle bli til krise.

Steffen Solberg og Sigurd Karolius Holand løfter den egenlagde fjernstyrte ubåten ned i bassenget ved Universitetet i Stavanger.

Steffen Solberg og Sigurd Karolius Holand løfter den egenlagde fjernstyrte ubåten ned i bassenget ved Universitetet i Stavanger.

Steffen Solberg gjør klar ROV-en han har vært med på å bygge

Steffen Solberg gjør klar ROV-en han har vært med på å bygge.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Vi er veldig stolte av å kunne si at denne er lagd 99,9 prosent av oss, forteller Sigurd Karolius Holand.

Han er maskiningeniørstudent, og er i ferd med å sjøsette stoltheten Njord. En fjernstyrt ubåt han, og 13 andre studenter ved Universitetet i Stavanger, har bygd.

Studentprosjektet budsjetterer med summer i hundretusenkronersklassen, og har kommet i gang ved hjelp av oljeserviceselskaper. Nå er håpet å få erfaring til å kunne sikre seg jobb.

Avanserer til robotteknologi

ROV-en bygd av bachelorstudenter ved UiS

Den fjernstyrte ubåten i fri dressur i testbassenget på Universitetet i Stavanger.

Foto: Inger Johanne Stenberg

Den fjernstyrte ubåten av typen ROV (se faktaboks), startet som et bachelorprosjekt, nå er de rundt 60 studenter som jobber sammen. For noen av de er en robotisert ubåt neste steg, en såkalt AUV.

Min drøm henger jo sammen med skapergleden. Det å ta det fra en tanke, til en komplett pakke som fungerer, sier masterstudent Steffen Solberg.

Han viser frem ROV-en han var med å bygge i fjor, som nå brukes som test for videre jobb. Til sommeren er håpet å være med i konkurranse i Italia med den helt nye robot-ubåten (AUV) han foreløpig bare kan vise tegninger av.

Denne uka presenterte de nye planer for oljeserviceselskaper, som til nå har fungert som mentorer og støtte. Ingeniør Jørgen Olsen i Subsea 7 er imponert.

– De er ikke redde for å kaste seg ut i det, selv om de ikke ser løsningene med en gang, sier Olsen.

Lover godt for jobb

Steffen Solberg viser frem tegningene til undervannsroboten

Steffen Solberg viser frem tegningene til den robotiserte undervannsroboten de skal bygge.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Subsea 7 er en av flere bedrifter som har bidratt med alt fra utstyr, opplæring og penger. Han er sikker på at studentene får et godt forsprang når de skal ut i jobb.

– Et prosjekt som dette her er akkurat det vi er ute etter. Det er praktisk prøving og feiling. Vi ser jo at det er akkurat denne type oppgaver våre ingeniører skal løse i fremtida.

– Får du jobb av dette, selv med dårligere tider?

– Jeg tror de fleste av oss i dette prosjektet her får greit jobb. Og det er godt mulig det er litt mørkt nå, men de flinke får nok fortsatt jobb, sier Solberg.

– Det er dere?

– Ja, det er klart det er oss, ler han.