Hopp til innhold

Over 9.500 jobber i oljebransjen forsvinner

De varslede stillingskuttene i oljebransjen har steget fra 4.000 i begynnelsen av september til over 9.500, melder DNB Markets.

Oljeplattform

Statoil, Aibel og flere andre oljeselskap har varslet oppsigelser av over tusen arbeidere.

Foto: Andy Buchanan / Afp

I november meldte DNB Markets at 7.000 stillinger skulle forsvinne fra oljebransjen.

– Jeg tror dette bare er begynnelsen, for slike nedbemanningsprosesser tar lang tid, sa direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri da.

Det sa også tillitsvalgt i Statoil, Bjørn Asle Teige. Og de fikk rett.

9.500 stillinger forsvinner

Nå har DNB Markets oppjustert tallene. De har utarbeidet en ny oversikt over hvor mange stillinger som forsvinner fra den hardt pressede oljebransjen framover. Høyeste anslag nå er på 9.551 stillinger, inkludert innleide arbeidere, melder Aftenbladet.

I Aibel er det varslet hele 1.075 jobbkutt. Aibel kuttet først 230 ansatte i mars, så 250 ansatte i september, så 230 ansatte i starten av oktober og 290 til i slutten av oktober.

Statoil har kunngjort at mellom 1.600 og 1.900 stillinger skal bort.

– Frykter nye uttak

Forbundsleder Hilde-Marie Rysst i Safe sier til Stavanger Aftenblad at tallene viser hvordan kostnads- og prosjektkutt hos operatørselskapene får ringvirkninger for hele bransjen.

Hos oljeserviceselskapet Bilfinger er det varslet stillingskutt på 500.

– Situasjonen er avventende, og vi frykter nye uttak. Vi ser nå at områder som har hatt god arbeidsmengde, opplever dyp krise. Vi opplever at ingen helt vet hva som skal skje, heller ikke oljeselskapene, sier leder i Fellesforbundet hos Bilfinger, Roger Berg-Hansen.