Hopp til innhold

Statoil-sjefen forsøkte å berolige studenter som ønsker oljejobb

I en tid der oljeindustrien kvitter seg med tusenvis av ansatte, møtte Helge Lund dem som trodde bransjen var fremtiden deres.

Helge Lund møter Stavanger-studenter

I en tid der oljeindustrien kvitter seg med tusenvis av ansatte, møtte Helge Lund studenter som trodde bransjen var fremtiden deres.

– Jeg kjenner jo folk som er ferdig utdannet og som ikke har jobb, men som søker og søker.

Isabelle Djeket er student ved Universitetet i Stavanger. Oljestudentene møtte på karrieredagen med uro og mange ubesvarte spørsmål.

Isabelle Djeket

Isabelle Djeket er student ved Universitetet i Stavanger. Hun er bekymret for fremtiden i oljen, men håper trendene vil snu.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

– Trenger kompetanse

Statoil-sjef Helge Lund slo og fast at mediene er fulle av meldinger om kutt, nedbemanninger og kostnadsreduksjoner. Norges mektigste oljemann var på Karrieredagen for å snakke til fremtidens økonomer og ingeniører.

Les også: Statoil vurderer å flagge ut arbeidsplasser

Les også: – Statoil planlegger å kutte 30 milliarder i året

Han svarer slik når NRK spør om gullalderen er over for den norske oljeindustrien.

– Jeg er mer opptatt av det langsiktige, og vi trenger en jevn tilførsel av kompetanse til olje og gassindustrien. Investeringene, slik jeg ser det, innenfor global olje og gassvirksomhet vil bli større, ikke mindre, de neste tiårene.

Helge Lund

Statoil-sjef Helge Lund var på Karrieredagen for å snakke til fremtidens økonomer og ingeniører.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

Statoil vil rekruttere rundt 80 nyutdannede i løpet av 2015. Helge Lund gir følgende råd til dem som ønsker jobb i oljeindustrien.

Les også: – Statoil planlegger å kutte 30 milliarder i året

– Med mer kompleksitet og mer krevende utfordringer, så trenger vi mer kompetanse. Det å utvikle områder der man er virkelig god, og ta med et friskt perspektiv når man kommer inn i bedriftene tror jeg er viktig. Denne bransjen trenger å bli utfordret

– Viktig å være tilstede

Likevel er det slik at oljebransjen har kuttet flere tusen stillinger de siste ukene. For selskapene som nå nedbemanner kan det virke pussig og samtidig møte studenter på jakt etter jobb.

Les også: Oljearbeidsplassar i fare

– For oss er det viktig at vi er tilstede hele tiden. Vi vet at det går opp og ned, og om noen måneder skal vi plutselig ha fullt av folk igjen. så det er viktig å være tilstede.

Trude Wiik

Trude Wiik, som er rekrutteringsspesialist i selskapet Fabricom, sier at hun ikke har arbeid til studentene i dag, men tror hun har det når de er ferdige om to år.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

Det sier Trude Wiik, som er rekrutteringsspesialist i selskapet Fabricom.

– Bildet kan snu

Budskapet fra Statoil-sjefen er klart: Bransjen trenger fremdeles unge talenter med høy kompetanse.

Les også: Mer enn 500 overtallige i Aker Solutions

Les også: Frykter masseoppsigelser på offshorerigger

– Bare tenk på et felt som Johan Sverdrup. Det skal skape verdier i Norge i kanskje førti, femti år frem i tid. Det skal jo drives fra Stavanger, som selvfølgelig er viktig for denne regionen.

Studentene trenger likevel jobb ganske snart.

– Du tok liksom en gullgjev utdannelse, og plutselig så er det ikke slik.

– Ja det er liksom det. Du vet jo aldri, men bildet kan snu, sier Isabelle Djeket.