Hopp til innhold

Bybanetilhengerne freser mot Kvaløy

Det er full krangel mellom lokale politikere etter at bybaneplanene tirsdag ble presentert for Stortingets transportkomite.

Bybane-møte

Hallgeir Langeland (i midten)er blant politikerne som angriper lederen for samferdselsutvalget i Rogaland etter dagens møte med Knut Arild Hareide (til venstre) og resten av Stortingets transportkomite.

Foto: Anders Fehn / NRK

Bybanetilhengerne hudflettet lederen for samferdselskomiteen i Rogaland fylkeskommune, Odd Arild Kvaløy, etter møtet med stortingspolitikerne.

– Vi sliter for øyeblikket med en leder av samferdselskomiteen i Rogaland, Kvaløy, som har tenkt å bruke det siste året av sin politiske karriere til å legge mest mulig hindringer i veien for det regionen vil.

Les også: Buss og bane like bra for Ap

Les også: Penger til planlegging av bybanen

Det sier Venstre-politiker Helge Solum Larsen etter møtet med stortingets transportkomite. Ifølge Solum Larsen er det regionen vil «å få få på plass et skikkelig kollektivsystem gjennom en skinnegående bybane.»

– Det skal han ikke klare å ødelegge. Vi skal faktisk ta fatt i det å sørge for at vi får dette på plass, sier Venstre-politikeren.

Helge Solum Larsen, Venstre

Venstre-politikeren Helge Solum Larsen kommer med voldsom kritikk mot Odd Arild Kvaløy etter tirsdagens møte med Stortingets transportkomite.

– Kvaløy er bakpå

SV sitt medlem av transportkomiteen, Halgeir Langeland ,er heller ikke nådig mot Kvaløy sin opptreden.

– Når SV registerer at lokalpolitikere i Sandnes og Stavanger kritiserer fylket for manglende samhold og manglende stayerevne bak bybanen, da blir SV irritert, sier Langeland.

Les også: Bybanen vil bare fylle tre av 200 seter

Les også: - Finansieringen kommer til å stoppe bybanen

Langeland beskriver Kvaløy som bakpå i denne saken.

– Hvis jeg hadde vært leder av samferdselsutvalget, så hadde jeg sett det som min jobb å gjennomføre flertallet sin politikk. Jeg oppfatter at han er litt bakpå når det gjelder å gjøre det, sier Langeland.

SVs stortingspolitiker mener at den lokale splittelsen ikke er bra for bybanesaken på Nord-Jæren.

Bybane

SVs stortingspolitiker Halgeir Langeland mener at den lokale splittelsen ikke er bra for bybanesaken på Nord-Jæren.

Foto: Rogaland fylkeskommune

– Tar påstandene med knusende ro

Odd Arild Kvaløy avviser bestemt at han sådde splid i møtet med stortingskomiteen.

– Langtifra. Transportkomiteen på Stortinget er meget oppdaterte mennesker som vet aldeles utmerket godt hvilke vedtak som er gjort og de vet hva som ligger i de vedtakene, så det er ikke noe problem, sier Kvaløy til NRK.

Lederen for samferdelsutvalget kommenterer utspillene fra SV og Venstre på denne måten.

– Slike påstander tar jeg med knusende ro. Jeg vil snarere påstå at jeg er med på å kvalitetssikre bybanen. Dersom det er mulig å bygge denne, må den være holdbar økonomisk. Det å stille kritiske spørsmål ved dette er jo nettopp å kvalitetssikre prosjektet, siert Kvaløy.

Les også: -Ap kan ødelegge kollektivsatsingen

Les også: Folket vil ha bybane på Nord-Jæren

– Klarer aldri å lure befolkningen

Kvaløy mener at han ikke vil bli husket som den som laget krøll for bybanen, men som en som sørget for å bruke folks innbetalte penger på en mest muklig rasjonell og fornuftig måte.

– Hvis det er slik at bybanen ikke er holdbar økonomisk, så klarer du aldri å lure verken befolkningen her, som er nødt for å bidra mye, eller Stortinget til å bidra inn i prosjektet, sier Kvaløy.

Odd Arild Kvaløy

Lederen for samferdelsutvalget i Rogaland Odd Arild Kvaløy avviser at han skaper splittelse omkring bybanesaken.

– Mye mer positive til bybane nå

Leideren for Transport og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, Knut Arild Hareide, er etter møtet overbevist om at det blir bybane på Nord- Jæren.

Han mener det har vært et stemningsskifte i det lokale politiske miljøet de siste årene.

– Hvis du sammenligner det politiske miljøet i Stavanger og Sandnes i dag med slik det var for bare to år siden, er de mye mer positive til bybane i dag. Jeg ser en fremdrift i prosjektet og jeg er sikker på at den kommer til å komme, sier Hareide.

Hva synes du om bybane-krangelen?