Hopp til innhold

Denne kommunen vil gi gratis buss til alle innbyggerne: – Uansvarlig

Stavanger kommune skal bruke 200 millioner kroner på å gjøre kollektivtilbudet gratis for alle som bor i Stavanger kommune. – Valgkamputspill, mener Høyres ordførerkandidat.

Kolumbus busser i Stavanger sentrum

Stavanger kommune gjør all kollektivtransport gratis for sine innbyggere.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Fra 1. juli skal buss, båt og tog gjøres helt gratis for alle innbyggerne i Stavanger i et helt år.

Det melder samarbeidspartiene i Stavanger mandag formiddag.

Partiene Arbeiderpartiet, Folkets Parti, MDG, Rødt, Senterpartiet og SV er alle enige om at Stavanger som første store norske by skal fullfinansiere kollektivtrafikken på vegne av egne innbyggere.

– Vi vil gjøre det enklere og gratis for folk å komme seg på jobb. I tillegg er det et godt klimatiltak for å få flere over på kollektivtransport og på sykkel, sier gruppeleder for Arbeiderpartiet, Dag Mossige.

– Valgkamputspill

Høyres ordførerkandidat i Stavanger, Sissel Knutsen Hegdal, er ikke fornøyd med utspillet til samarbeidspartiene i kommunen.

– Dette er uansvarlig. Det er helheten i det som bekymrer meg. De bruker penger på gratis SFO, skolemat og nå kollektivtransport. Det er ingenting som er gratis. Politikk er å prioritere. Spørsmålet er hva vi skal prioritere i en situasjon hvor kommuneøkonomien blir anstrengt og vi har innbyggere som sliter, sier hun.

– Er dette valgflesk?

–Det er åpenbart et valgkamputspill, mener Hegdal.

Sissel Knutsen Hegdal

Sissel Knutsen Hegdal, ordførerkandidat for Høyre i Stavanger.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Strålende

Innbyggervekst og lokal opptur i næringslivet har ført til at biltrafikken igjen har økt i kommunen, selv om også flere bruker sykkel, går eller reiser kollektivt.

Kommunen har satt seg som mål at minst 70 prosent av personreiser skal foregå til fots, med sykkel eller kollektivtransport.

Busspassasjer Filip Hovland reiser veldig ofte med buss. Han bor i Kvernevik i Stavanger, og blir dermed en av dem som fra 1. juli kan reise så mye han vil på Nord-Jæren, helt gratis.

– Det er strålende for meg som bruker mye buss. En veldig god nyhet, sier han.

Kari Nessa Nordtun

Kari Nessa Nordtun (Ap) og resten av samarbeidspartiene i Stavanger vil gi innbyggerne gratis kollektivtilbud det neste året. Her sammen med varaordfører Dagny Sunnanå Hausken.

Foto: Marte Skodje / NRK (arkivbilde)

Det er selskapet Kolumbus som driver kollektivtrafikken i Stavanger-regionen, og det er fylkeskommunen som har det politiske og økonomiske ansvaret for kollektivtrafikken.

Kommunen vil derfor garantere for de budsjetterte passasjerinntektene hos Kolumbus fra innbyggere i Stavanger i vedtatte budsjett.

Tror prisen vil være langt høyere

Kommunikasjonssjef i Kolumbus, Jon Dagsland, sier til NRK at de ikke vet mer om dette vedtaket annet enn det som har stått i pressemeldingen.

Fungerende leder av samferdselsutvalget i Rogaland fylkeskommune, Reid Ivar Bjorland Dahl (KrF), syns det er flott at Stavanger kommune vil bruke 200 millioner på å få flere til å reise kollektivt. Men.

– Jeg ville kanskje heller brukt pengene på flere busser og flere ruter på veiene, sier Bjorland Dahl.

Flertallspartiene ber nå om at kommunedirektøren går i dialog med Kolumbus og eventuelt fylkeskommunen for å sikre gode tekniske løsninger, slik at ordningen kan innføres allerede 1. juli for innbyggere i Stavanger.

Han påpeker at en rapport fra Transportøkonomisk institutt (TØI), viser at det gir en middels klimagevinst å gjøre kollektivreiser gratis.

Utfordringen er da at det er mange gående og syklende som begynner å reise kollektivt. Klimaeffekten gir da ikke så stor nytte av de midlene du bruker, sier han.

Les også Ville du tatt bussen om det kun kosta ei krone?

Buss for 1 krone

Foreløpig har ikke fylkeskommunen hørt noe. Bjorland Dahl leste om saken i mediene mandag.

Han sier at en av utfordringene med Stavanger sine ønsker, er at de ikke aner hva det faktisk koster.

Tallet har de basert på de budsjetterte billettinntektene fra innbyggerne i Stavanger i år. Men om flere reiser kollektivt når bussen blir gratis, som de ønsker, vil prisen gå i været. Her må en nok se nøyere på hva det faktisk vil koste, sier han.

Gratis for innbyggere i Stavanger

Det vil bli gratis å reise med kollektivtransport for alle innbyggerne i Stavanger på hele Nord-Jæren, altså kommunene Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg.

Foreløpig gjelder dette bare folkeregistrerte innbyggerne i Stavanger kommune, men posisjonspartiene i Stavanger oppfordrer andre kommuner til å følge etter.

– Det er en spennende tanke, så får vi se hva debatten i Stavanger viser. Det som er viktig er om det fører til mer biltrafikk, sier Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap).

Stanley Wirak

Sandnes-ordfører Stanley Wirak.

Foto: Lene Underhaug / NRK

Om dette blir aktuelt for Sandnes kan han ikke svare på nå.

– Vi må se om det er effektivt og vurdere det opp mot andre behov vi kan bruke pengene til. Det er en debatt vi alltid har i kommunen, sier han.

Stavanger kommune har de siste årene levert store overskudd, og har bygget opp et godt disposisjonsfond.

De opplyser om rekordlav arbeidsledighet og økende formuer.

Derfor kan de samarbeidende partiene i Stavanger nå sette av midler til gratis buss det neste året.

Leder for miljø og utbygging i Stavanger kommune, Rune Askeland (MDG)

Rune Askeland (MDG) mener klimautslippene må ned.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Må få ned klimautslippene

– Vi trenger å gjøre kollektiv mer attraktivt for innbyggerne våre og vi vet også at vi ikke er i mål med utslippsmålene i Stavanger. Da trengs det kraftige tiltak, sier leder for miljø og utbygging i Stavanger kommune Rune Askeland (MDG).

Høyres ordførerkandidat, Sissel Knutsen Hegdal, sier at tilbakemeldingene hun har fått fra innbyggere er at de heller vil ha hyppigere avganger og bedre infrastruktur.

– Vi trenger et rutenett som faktisk frakter innbyggere fra A til B, sier hun.

De som benytter seg av tilbudet må kunne bevise at de er bosatt i Stavanger kommune ved kontroll, ifølge kommunen.

Hurtigbåt Stavanger

Det vil også bli gratis hurtigbåt og tog for innbyggere i Stavanger kommune det neste året.

Foto: Marie Håland / NRK

Endelig beløp og tekniske avklaringer skal vedtas i kommunestyret mandag 19. juni når Stavanger-politikerne behandler tertialrapporteringen av inneværende handlings- og økonomiplan.

– Jeg håper virkelig at innbyggerne i Stavanger nå tenker at det er skjønt å kjøre buss, avslutter Askeland.