Hopp til innhold

Borerobot erstatter arbeidskraft på dekk

Dette er roboten som skal erstatte manuelle operasjoner på boredekk, samtidig som den er mer effektiv. Den skal fornye oljenæringen og sørge for flere arbeidsplasser.

Borerobot i aksjon på Ullrigg i Stavanger

SE VIDEO: Det er ikke hver dag Stavangers ordfører, Christine Sagen Helgø mottar blomster fra en ekte robot.

I dag ble verdens første boredekksrobot offisielt åpnet på Ullandhaug i Stavanger. Riggen kan fornye oljenæringen og føre til store kostnadskutt for boreoperasjonene. Nå skal den prøves ut videre før den tas i bruk offshore.

– Det er første gang det blir tatt i bruk robotteknologi på et boredekk, sier Arild Austigard, daglig leder i Robotic Drilling Systems.

Roboten vil være erstatter for de manuelle operasjonene på boredekk.

– Den vil gjøre det mye enklere og raskere enn det folk gjør i dag. Den er også enklere å operere og den er atskillig lettere å vedlikeholde, sier Austigard.

Flere abeidsplasser

Han mener boreroboten er akkurat det oljebransjen etterlyser. Den er både sikrere og mer kostnadseffektiv enn de manuelle operasjonene.

– Dette er en liten brikke, vi må gjøre mye mer, men dette er et steg i riktig retning, som skal sikre arbeidsplassene og øke effektiviteten i oljenæringen, sier han.

For Stavanger-regionen kan roboten bety mange nye arbeidsplasser.

– De er et hundretalls rigger i verden som alle driver med manuelle operasjoner. Hvis vi ser for oss at alle da vil ha denne type teknologi, så skapes det mange arbeidsplasser, både lokalt og regionalt, sier Austigard.

Statoil og Odfjell Drilling har vært med på prosjektet. Om ett år regner produsenten med at de første robotene er på plass på ute på feltene.

Ullrigg robot

Ordføreren fikk være med å sette i gang roboten.

Foto: Erik Waage / NRK

Historisk øyeblikk

For en oljenæringen som er ute etter kostnadskutt kan dette være et av svarene, mener Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø.

– Dette er et historisk øyeblikk. Dette er fremtidens teknologi, sier ordføreren, som fikk blomster av roboten.

– Dette setter oss på kartet når vi tar i bruk ny teknologi. Dette er veldig bra for oss, som Europas oljehovedstad å vise at vi også er i front når det gjelder ny teknologi, sier hun.

Flere nyheter fra Rogaland