De fikk VM-gull i bryting – uten å bryte

Ingen stilte i samme vektklasse som Britt Eli Pedersen og Ine Barli i veteran-VM i bryting for kvinner. Dermed fikk de gull - uten kamp.

VM-gull

Britt Eli Pedersen (t.v) og Ine Barli fikk ikke motstand i VM-finalene sine.

Foto: Ove Gundersen

Britt Eli Pedersen

Britt Eli Pedersen med gullmedaljen i veteran-VM i bryting i Athen. – Det var ikke kjekt å få gullet utlevert, sier hun.

Foto: Ove Gundersen

– Jeg ble veid inn i går, og fikk vite at det var ingen andre i min vektklasse, sier Britt Eli Pedersen (42) fra Stavanger Bryteklubb.

Hun er på veteran-VM i bryting i Athen, og har allerede vunnet gull. Det gjorde hun nemlig før hun nådde brytematta. Det var kun fem påmeldte kvinner, og de ble fordelt på fire forskjellige vektklasser. Hverken Britt Eli Pedersen eller Ine Barli fra Kolbotn fikk motstand.

– Jeg har trent masse og jobbet med meg selv. Jeg er i mitt livs form og hadde gledet meg til å bryte. Det var ikke kjekt å få gullet utlevert, sier Pedersen.

Første veteran-VM med kvinner

Grunnen til at gullet kom uten kamp, er at det er første gang det arrangeres veteran-VM for kvinner. Tydeligvis har ikke nyheten nådd langt nok.

– Arrangørene har gjort ekstremt lite for å opplyse om at kvinner får delta. De stilte heller ikke med egne deltagere, sier Kristine Melbye, leder av Stavanger Bryteklubb.

Ifølge henne opplevde også mange mannlige deltagere å møte opp til veteran-VM og bli verdensmester uten kamp for 20 år siden. I år er det 700 deltagere fra 41 nasjoner.

Måtte stå på pallen alene

Britt Eli Pedersen 2

Mutters alene på pallen får Britt Eli Pedersen utdelt gullmedaljen i veteran-VM i bryting i Athen. Hun hadde ingen motstandere.

Foto: Ove Gundersen

Pedersen måtte onsdag kveld stå mutters alene og motta gullmedaljen på pallen, med seremoni, flaggheising, nasjonalsang og det hele.

Hun var ikke høy i hatten da NRK pratet med henne i forkant:

– Det blir litt rart og halvflaut. Det er to til som ikke fikk motstand, og de må gjøre det samme. Vi kjenner veldig på det, sier Britt Eli Pedersen.

Fra tidligere har Britt Eli Pedersen en 7. plass i VM 1992 for senior. Hun har vært i Norgeseliten og på landslaget i bryting i mange år. I 2013 tok hun 3. plass i senior NM.

– Gullmedaljen er uansett veldig fortjent med tanke på alt arbeidet som er lagt ned i forberedelsene, og ikke minst det motet det krever å stille opp som 42 åring i et veteran-VM. For klubben er hun et stort forbilde, sier Kristine Melbye, leder av Stavanger Bryteklubb.

Nytt forsøk neste år

Britt Eli Pedersen

Britt Eli Pedersen kommer fra Kristiansund, men har bodd i Stavanger i mange år, og startet Stavanger bryteklubb i 2007.

Foto: Leif Andre Pedersen / Stavanger Bryteklubb

Neste år arrangeres verdensmesterskapet i Polen. Da er Britt Eli Pedersen 43 år, og klar for å gjøre et nytt forsøk.

– Jeg håper flere melder seg på da. Det er mange som driver med bryting, rundt om i verden, men de har ikke fått beskjed om at de kan melde seg på. Vi må prøve å nå dem, sier Pedersen.

– Britt Eli Pedersen og Ine Barli har vært med på å skape historie, og har banet vei for andre kvinner. Jeg håper flere kvinner har blitt inspirert og stiller neste år, sier Melbye.