Hopp til innhold

Ble nektet å bruke rullestolen på bussen

Flere ganger har Salamatu Kamara opplevd å ikke få komme inn på bussen på grunn av hennes rullestol. Busselskapene viser til regelverket.

Får ikke være med bussen

Flere ganger har Salamatu Kamara blitt nektet å komme inn på bussen med den elektriske rullestolen sin, og hun forstår ikke hvorfor.

Bussen svinger inn på bussholdeplassen, og Salamatu Kamara sitter klar med sin elektriske rullestol. Men når hun spør om hjelp fra bussjåføren, får hun beskjed om at hun ikke får komme om bord.

Elektrisk rullestol

De elektriske rullestolene blir større og større og de er flere steder regnet som for stor til for eksempel buss.

Foto: Privat

«Den er for stor», får hun som svar, og blir stående igjen på holdeplassen og se bussen kjøre sin vei.

Dette er ikke en enkelthendelse, og hun er heller ikke den eneste som har blitt nektet busstur på grunn av stolen sin.

– Det er umulig for meg å trille den vanlige rullestolen min mens jeg bærer på flere poser. Det er da jeg må bruke den elektriske, sier Kamara.

For sikkerhetens skyld

Regelverk hos busselskaper som Kolumbus i Stavanger gjør at rullestolbrukere som Kamara ikke kan ta bussen med elektriske rullestoler. I tillegg til at den ikke kan være for stor, må rullestoler kunne spinne rundt sin egen akse for å slippe inn på bussen.

Tomas Nesheim

Driftsleder i Kolumbus, Tomas Nesheim viser til sikkerhetsreglene når de ikke tillater de store rullestolene på bussen.

Foto: Erik Waage / NRK

– Dette er den samme regelen som gjelder på båt, fly og offentlige toaletter. Brukere med denne typen stoler kan skade bussene, sier driftsleder hos Kolumbus, Tomas Nesheim.

Han sitter selv i rullestol, og ser ikke problemet med regelverket. Busselskapet må ta hensyn til sikkerheten til de andre passasjerene, i tillegg til bussene.

– Vi har opplevd skader ved at rullestolene kommer borti folk. Derfor kan vi ikke slippe disse rullestolene på bussen og vi må følge reglene konsekvent, sier Nesheim.

Vil være selvstendig

Kamara har derimot ikke opplevd å være en fare for sikkerheten når det en gang iblant kommer en buss som slipper henne på.

– Det har gått helt fint, så jeg forstår det ikke. Det er en helt vanlig busstur, bare med meg på, sier hun.

Salamatu Kamara

Salamatu Kamara har aldri følt hun har vært en fare for sikkerheten på bussen og forstår ikke hvorfor hun blir nektet på bussen med den.

Foto: Erik Waage / NRK

For henne er det viktig at hun kan være selvstendig og komme seg rundt på egen hånd.

– Jeg er 19 år. Jeg vil veldig gjerne komme meg av og på bussen selv, uten at det blir et problem, sier hun.

Nok en buss nærmer seg bussholdeplassen, og Kamara krysser fingrene. Det er tilfeldig om hun denne gangen får ta bussen.

– «Oh, god». Jeg håper jeg kommer meg på, sier hun.