NRK Meny
Normal

Biskopen advarer mot fremmedfrykt

– Vi har en kjempeoppgave i 2016, vi må sørge for at vi ikke blir overmannet av den fremmedfrykten som kryper inn i de sosiale mediene, sier biskop Erling Pettersen i Stavanger.

Erling Pettersen

Biskop Erling Pettersen mener vi må ta et oppgjør mot fremmedfrykt og underliggende rasisme.

Foto: Hansen, Alf Ove / NTB scanpix

Tradisjonen tro var biskopen gjest i morgensendingen i NRK Rogaland julaften. I år benyttet Pettersen anledningen til å advare mot fremmedfrykten.

–Flyktningstrømmen har utløst en voldsom flott frivillighetsdugnad over hele Rogaland. Jeg har vært rundt og sett hvordan både menigheter og andre frivillige stiller opp, og åpner hjemmene sine og hjerterommene sine. Men vi har en kjempeoppgave foran oss i 2016, å sørge for at vi ikke blir overmannet av den fremmedfrykten som kryper inn i sosiale medier. Den skal vi virkelig ta et oppgjør med, sier Petersen

Han maner til et oppgjør om fremmedfrykten og den underliggende rasismen. Men Pettersen er også opptatt av julefeiringen.

Liker julehøytiden

–Det er en av de fineste høytidene jeg vet om på grunn av roen, lysene og håpsstemningen jeg får i kroppen når den årstiden kommer, sier Pettersen. Han forteller at de var 6 barn hjemme i den lille leiligheten i Bergen da han var liten.

Biskop Erling Pettersen

Biskop Erling Pettersen i Stavanger bispedømme.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

–Julaften morgen ble døra til stua åpnet, og der hadde mor og far vært i arbeid sammen med en helg gjeng med engler trodde vi. For lysene på treet, det var helt magisk. Vi var nesten syke av forventning til å se akkurat det, de tente lysene om morgen, forteller Pettersen. I dag er noe av hans største glede å se øynene til barnebarna når de får lov til å være med og virkelig lage jul i stua.

Biskopen oppfordrer alle til å åpne hjerterommene for dem som ikke har husrom. Til å se dem som vi kanskje ikke ser i hverdagen.

Må mobilisere

Biskop Pettersen er ikke bekymret, for det ligger ikke til ham. men han er spent på om vi klarer å holde på den gode mobiliseringen som vi så i første runde av flyktningdugnaden.

–Jeg er og spent på om vi klarer å snu litt av den tendensen til å tenke at vi er oss selv nok, og virkelig være et Rogaland som vil ta et tak. Der har ordførerne rundt i fyket vært kjempegode. Jeg er veldig stolt av å være biskop i Stavanger by der ordfører og varaordfører har stått i spissen for å ta imot flyktninger på en god måte, sier Pettersen.